01 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

Παρασκευή, 05 Ιούλιος 2019 07:36

Η κατανάλωση καφέ και η συχνότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο  American Journal of Epidemiology εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφεΐνης και τη συχνότητα εμφάνισης της στυτική δυσλειτουργίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν  21,403 άνδρες ηλικίας  40-75 οι όποιοι ανέφεραν τη συνολική κατανάλωση καφέ που έκαναν κανονικού ή ντεκαφεϊνέ, ενώ παράλληλα με τη χρήση εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων εκτιμήθηκε η στυτική τους λειτουργία. Η μελέτη ήταν προοπτική και η αξιολόγηση των μεταβλητών έγινε το 2000, το 2004 και το 2008.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, δε βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών που είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ (παραπάνω από 4 κούπες την ημέρα) και αυτών που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ. Ενδιαφέρον είχε το εύρημα συμφώνα με το οποίο, τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ντεκαφεϊνέ είχαν 37% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου.

Ωστόσο οι ερευνητές στο τέλος της αναφοράς τους καταλήγουν ότι μακροπρόθεσμα  στην προοπτική τους μελέτη  ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΔ δε βρέθηκε να συνδέεται με την κατανάλωση καφέ. Τονίζουν επίσης ότι τα ευρήματα τους αναδεικνύουν συσχετίσεις και όχι αιτιώδεις σχέσεις και γι αυτό θα πρέπει κανείς να είναι προσεχτικός αναφορικά με την ερμηνεία τους.

www.andrologia.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]