30 Μάρτιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΥΓΕΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χωρίς αμφιβολία, ο νους όλων μας βρίσκεται στις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας. Όμως γνωρίζουμε επίσης πως ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, κι ας παίρνει «ανάσες» ξεκούρασης τώρα που οι περισσότεροι βρισκόμαστε σπίτι.

υνεχή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση των ρύπων που συνδέονται με την κυκλοφορία οχημάτων είναι εντυπωσιακή, πέφτοντας έως και στο μισό σε σχέση με πέρυσι. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Πάντως ο οργανισμός προειδοποιεί ότι η πτώση αυτή είναι παροδική και οι συνέπειες της κρίσης υπονομεύουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για βελτίωση της ζωής στις πόλεις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος είναι συνδεδεμένος με ένα δίκτυο 3.000 σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, λαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις. Με χθεσινή του ανακοίνωση ο οργανισμός επιβεβαιώνει τις αναφορές που υπήρχαν σε διάφορες χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) για σαφή μείωση των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων. Ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τη μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία:

• Στο Μιλάνο οι μέσες συγκεντρώσεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έπεσαν κατά 24% σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο διάστημα. Την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου οι συγκεντρώσεις ήταν 21% μικρότερες από το 2019.

• Στο Μπέργκαμο, την προηγούμενη εβδομάδα οι συγκεντρώσεις ΝΟ2 μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με πέρυσι.

• Στη Ρώμη, τον τελευταίο μήνα το ΝΟ2 μειώθηκε κατά 26%-35% σε σχέση με πέρυσι.

• Την προηγούμενη εβδομάδα οι μέσες συγκεντρώσεις ΝΟ2 έπεσαν (σε σχέση με πέρυσι) στη Βαρκελώνη κατά 55%, στη Μαδρίτη κατά 41% και στη Λισσαβώνα κατά 51%. Η μείωση την προηγούμενη εβδομάδα (16-22 Μαρτίου) σε σχέση με την εβδομάδα πριν (9-15 Μαρτίου) ήταν 40% στη Βαρκελώνη, 56% στη Μαδρίτη, 40% στη Λισσαβώνα.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, στην Ελλάδα η κατάσταση είχε ως εξής:

• Στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις ΝΟ2 παρουσιάζουν συνεχή μείωση τις τελευταίες 3 εβδομάδες: κατά 33% την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 5% μία εβδομάδα νωρίτερα και κατά 15% δύο εβδομάδες νωρίτερα (η μία εβδομάδα σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη).

• Στη Θεσσαλονίκη οι συγκεντρώσεις του ίδιου ρύπου έπεσαν τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες κατά 23% (16-22 Μαρτίου σε σχέση με 9-15 Μαρτίου), 32% (9-15 Μαρτίου σε σχέση με 2-8 Μαρτίου) και 18% (2-8 Μαρτίου σε σχέση με 24/2-1/3).

• Στην Πάτρα η μείωση ήταν 39% (16-22 Μαρτίου σε σχέση με 9-15 Μαρτίου), 26% (9-15 Μαρτίου σε σχέση με 2-8 Μαρτίου) και 8% (2-8 Μαρτίου σε σχέση με 24/2-1/3).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την τελευταία εβδομάδα συνεχίζεται η πτώση και των μέσων τιμών των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΡΜ10) σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα: στην Αθήνα κατά 25%, στη Θεσσαλονίκη 3%, στην Πάτρα 18%, στη Λάρισα 5%, στον Βόλο 13%.

Ενδιαφέρουσα πάντως ήταν η δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού, Χανς Μπρούινινξ. «Τα στοιχεία μάς αποτυπώνουν με ακρίβεια τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας οχημάτων. Παρά ταύτα, η διαχείριση μακρόχρονων προβλημάτων στην ποιότητα της ατμόσφαιρας απαιτεί φιλόδοξες πολιτικές και επενδύσεις που κοιτούν το μέλλον. Με αυτό το δεδομένο, η παρούσα κρίση και οι πολλαπλές της συνέπειες στην κοινωνία μας έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στην προσπάθειά μας για μια ομαλή μετάβαση σε μια κοινωνία αειφορική και ανθεκτική».

 

 

(greenagenda.gr)

Γερμανοί επιστήμονες προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη, ενός βακτηρίου που τρέφεται με τοξικό πλαστικό. Είναι, μάλιστα, ο πρώτος βακτηριακός μικροοργανισμός που βρέθηκε ότι μπορεί να διασπάσει την πολυουρεθάνη.

Σάββατο, 28 Μάρτιος 2020 08:00

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα, παροδικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες περιμένουμε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020.

Tο βαθύτερο φαράγγι πάγου της Γης είναι ευάλωτο να λιώσει, λένε οι επιστήμονες.

Παρασκευή, 27 Μάρτιος 2020 08:00

Ο καιρός σήμερα

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ να περιορίζονται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Πέμπτη, 26 Μάρτιος 2020 08:00

Ο καιρός σήμερα

Την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 στο Ιόνιο, στα δυτικά, κεντρικά, ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται βροχές οι οποίες τοπικά θα είναι ισχυρές.

Η 15η σύνοδος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP15) αναμένεται να μετατεθεί για το 2021 εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων, ενώ αναστέλλονται άλλα σημαντικά συνέδρια για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Τετάρτη, 25 Μάρτιος 2020 08:06

Ο καιρός σήμερα

Τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια. Επιδείνωση του καιρού το βράδυ από τα νοτιοδυτικά με τοπικά ισχυρά φαινόμενα. Χιόνια κυρίως σε ορεινά τμήματα. Άνεμοι έως 8 μποφόρ σε Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο.

Τρίτη, 24 Μάρτιος 2020 08:00

Ο καιρός σήμερα

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια. Χιόνια κυρίως σε ορεινά τμήματα. Άνεμοι 6-8 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο.

Σελίδα 1 από 697