23 Σεπτέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

Δευτέρα, 20 Μάιος 2019 15:00

Αφιέρωμα των FT: Έξι Ελληνίδες που πρέπει να προσέξουμε στη μεταμνημονιακή εποχή

Εκτενές αφιέρωμα σε έξι γυναίκες που μπορούν να βοηθούν ώστε η Ελλάδα μετά την κρίση να επανακτήσει την παγκόσμια εικόνα της, κάνουν οι Financial Times.

Με τίτλο “Έξι γυναίκες που πρέπει να προσέξουμε”, οι FT δημοσιεύουν άρθρο - αφιέρωμα σε έξι Ελληνίδες που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας. Έξι γυναίκες από τον επιχειρηματικό κόσμο, την πολιτική, τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό επιλέχθηκαν για τη βοήθεια τους στην ανοικοδόμηση της χώρας και την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας παγκοσμίως.

"Για κάποιες από τις πιο ταλαντούχες γυναίκες της Ελλάδας, η οικονομική κρίση ήταν ένα σήμα για να μεταναστεύσουν και να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Άλλες όμως είδαν μεγαλύτερες ευκαιρίες στη χώρα τους. Ακολουθούν έξι πολύ επιτυχημένες γυναίκες που χτίζουν το μέλλον της Ελλάδας" αναφέρει η αρθρογράφος Kerin Hope.

Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα που παρουσιάζονται στο άρθρο των FT είναι η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η πολιτικός και σκιώδης υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Κατερίνα Πραματάρη, η αθλήτρια του άλματος επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη, η συνιδρύτρια του δικτύου υποστήριξης μεταναστριών «Μέλισσα», Ναντίνα Χριστοπούλου και η Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας Δρ Άννα Δαμάσκου.

Για την Έφη Αχτσιόγλου οι FT αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι, ύστερα από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η υπ. Εργασίας προχωρά σε σταδιακή αναστροφή των περικοπών και σημειώνουν ότι η Ελλάδα εξέπληξε τους δανειστές τον Ιανουάριο καθώς αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%. Μάλιστα το διεθνές οικονομικό έντυπο κάνει αναδρομή στα μέτρα που εφάρμοσε η κ. Αχτσιόγλου για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Για τη βουλευτή της ΝΔ και σκιώδη υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι FT σημειώνουν ότι η δικηγόρος - απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, θεωρεί ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει «εσωστρεφής, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, και υπερβολικά συγκεντρωτική». Αναφέρεται ενδεικτικά σε μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ώστε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να μπορέσουν να ιδρύσουν νέα προγράμματα.Όπως γράφουν οι FT, για την Κατερίνα Πραματάρη, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα είναι γεμάτα με πιθανούς επιχειρηματίες που αναμένουν να ανακαλυφθούν.

Σύμφωνα με τους FT, η Κατερίνα Στεφανίδη, ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα στην ηλικία των 10 ετών. Έφυγε στις ΗΠΑ όταν έλαβε υποτροφία από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ανέκτησε το κίνητρό της και το 2012 κέρδισε τον πρώτο της παναμερικανικό τίτλο. Τέσσερα χρόνια μετά, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Στόχος της πλέον, είναι να πραγματοποιήσει ένα άλμα άνω των 5 μέτρων, κάτι που θα την εντάξει σε ένα κλειστό κλαμπ αθλητριών που έχουν ξεπεράσει στην καριέρα τους αυτό το όριο.

Στο αφιέρωμα των FT περιλαμβάνεται και η Ναντίνα Χριστοπούλου, συνιδρύτρια του δικτύου «Μέλισσα» που αποτελεί καταφύγιο για ευάλωτες γυναίκες και παιδιά κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Οπως αναφέρει η κ. Χριστοπούλου, «στο επίκεντρο είναι η δύναμη, η αντοχή και οι άνευ ορίων δυνατότητες αυτών των ανθρώπων».

Το αφιέρωμα των FT ολοκληρώνεται με την Αννα Δαμάσκου, πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Η ίδια θεωρεί πως τα τελευταία χρόνια, ιδίως κατά τη διάρκεια της κρίσης, σημειώθηκε πρόοδος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα μας. Αλλά όπως προειδοποιεί, «αν η Ελλάδα δεν γίνει πιο αποτελεσματική στην πάταξη της διαφθοράς, δεν θα μπορέσει να ανακάμψει πλήρως από την οικονομική κρίση ή να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της»

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr