24 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σάββατο, 18 Ιούλιος 2015 12:30

Τι κίνδυνο κρύβει η καθιστική ζωή για την υγεία των γυναικών;

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης έχει κατηγορηθεί για μία σειρά επικίνδυνων συνεπειών για την υγεία. 

Όσο περισσότερο κάθεται κάποιος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να φράξουν οι αρτηρίες της καρδιάς του, να συρρικνωθεί ο εγκέφαλός του, καθώς και να αναπτύξει καρκίνο.

Όπως υποστηρίζουν, ωστόσο, Αμερικανοί ερευνητές, η καθιστική ζωή δεν φαίνεται να επηρεάζει το ίδιο άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention» οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Άλπα Πατελ, διευθύντρια της μελέτης Cancer Prevention Study-3, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 146.000 άνδρες και γυναίκες, χωρίς καρκίνο στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1992 έως το 2009. Στο διάστημα αυτό, σχεδόν 31.000 συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρκίνο.

Όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κάποιος κατά τον ελεύθερό του χρόνο καθιστός, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου αυξανόταν κατά 10% για τις γυναίκες, μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων, όπως η σωματική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος. Δεν εντοπίστηκε ανάλογος συσχετισμός στους άνδρες.

Μεταξύ των γυναικών, οι καρκίνοι που σχετίστηκαν με τον χρόνο που περνούσαν καθιστές ήταν το πολλαπλό μυέλωμα, ο διηθητικός καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών.

«Χρειάζεται έρευνα σε βάθος για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, ως προς την καθιστική ζωή και τον καρκίνο», σημειώνει η ερευνήτρια.

Μέχρι, πάντως, να αναλυθούν περαιτέρω τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς και όσα προκύψουν από μεταγενέστερες έρευνες, καλό είναι να μην κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά όσο μπορείτε να περπατάτε, να γυμνάζεστε και να μην μένετε αδρανείς!


 

 

neolaia.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]