02 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τετάρτη, 25 Μάρτιος 2020 09:35

Πότε και πώς να χρησιμοποιούμε προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό

Έχουν γραφτεί πολλά για το αν χρειαζόμαστε μάσκα για τον κορονοϊό. Οι οδηγίες των ειδικών διίστανται, ενώ ο γιατρός σου μπορεί να σε συμβουλεύει κάτι διαφορετικό από αυτό που ακούς από τους λοιμωξιολόγους στην τηλεόραση. 

Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Χρειάζεται η μάσκα για τον κορονοϊό; Κι αν την φορέσεις, υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες που απαντούν στις παραπάνω ερωτήσεις. Αξίζει να δεις και το βιντεάκι για το πώς φοράμε σωστά τη μάσκα για τον κορονοϊό.

Και μια επιπλέον συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείς χειρουργική μάσκα και γάντια στο σούπερ μάρκετ ή τις αγορές σου, όταν τη βγάλεις φρόντισε να την πετάξεις στον κάδο των σκουπιδιών. Είναι μια υπεύθυνη κίνηση, σημαντική για την υγεία όλων μας.

Πότε είναι απαραίτητη η μάσκα για τον κορονοϊό σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Εάν είσαι υγιής,  η μάσκα είναι απαραίτητη μόνο εάν φροντίζεις κάποιον που μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα ή να νοσεί από τον κορονοϊό. Φόρα την προστατευτική μάσκα κάθε φορά που βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με τον άνθρωπο αυτό.

Εάν βήχεις, φτερνίζεσαι ή έχεις δυσκολία στην αναπνοή. Εάν δεν έχεις αυτά τα συμπτώματα δεν υπάρχει λόγος να φοράς μάσκα αφού δεν έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει υγιείς ανθρώπους.

Οι μάσκες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή/και αντισηπτικό χεριών.

Εάν φοράς μάσκα, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πώς να τη χρησιμοποιείς και να την πετάς σωστά.

Πώς φοράμε και πώς βγάζουμε τη μάσκα με ασφάλεια

Αν δεν χρησιμοποιείς σωστά τη μάσκα, μπορεί αντί για προστασία από τον κορονοϊό, να αποτελέσει πηγή μόλυνσης λόγω των όσων συγκρατεί.

Προτού βάλεις τη μάσκα για τον κορονοϊό, καθάρισε τα χέρια σου με απολυμαντικό ή πλύνε τα με νερό και σαπούνι.

Η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι σου και να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα τη μάσκα και το πρόσωπο.

Απόφυγε να αγγίζεις τη μάσκα όσο τη φοράς. Εάν το κάνεις, καθάρισε μετά τα χέρια σου με απολυμαντικό ή νερό και σαπούνι.

Αντικατάστησε τη μάσκα με καινούργια εάν υγρανθεί από την αναπνοή σου και μην ξαναχρησιμοποιείς τις μιας χρήσης μάσκες.

Για να βγάλεις τη μάσκα: Ξεκίνα από το πίσω μέρος, χωρίς να αγγίξεις το μπροστινό της. Πέταξέ την αμέσως σε κουβά με καπάκι. Πλύνε τα χέρια σου με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποίησε απολυμαντικό χεριών.

 

 

(shape.gr)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]