23 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σάββατο, 02 Νοέμβριος 2019 19:49

3 Διαχρονικά Διακοσμητικά Tips από τους Μεγαλύτερους Διακοσμητές Όλων των Εποχών

Οι καλές διακοσμητικές συμβουλές είναι - και πρέπει να είναι - διαχρονικές. Δεκαετίες μετά την μεγάλη ακμή που γνώριζαν οι πρωτοπόροι διακοσμητές Elsie de Wolfe, Dorothy Draper και Billy Baldwin, 

οι συμβουλές τους συνεχίζουν να βρίσκουν εφαρμογή στην διακόσμηση όλων των εσωτερικών χώρων - ανεξαρτήτως στυλ και αισθητικής.

Μπορεί, βέβαια, να είχαν όλοι την προσωπική τους αισθητική, ωστόσο και οι τρεις έδιναν ιδιαίτερη βάση στην μοναδικότητα και την προσωπική συμβολή στην διαμόρφωση των χώρων. Γνώριζαν πολύ καλά πως οι προσωπικές επιλογές είναι αυτές που αντέχουν στον χρόνο και ποιοι είναι λόγοι που οι διακοσμητικοί «κανόνες» φτιάχτηκαν για να παραβιάζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και σήμερα οι συμβουλές τους έχουν αξία.

«Καταλληλόλητα, απλότητα και αναλογία», Elsie de Wolfe Θεωρείται η πρώτη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων της Αμερικής και ήταν η διασημότερη στην εποχή της (αρχές του 20ου αιώνα). Με την «καταλληλότητα» υπερασπιζόταν την πρακτική πλευρά των πραγμάτων , ενώ με την «απλότητα» διαφοροποίησε την δουλειά της από την σκοτεινή, βικτωριανή διακόσμηση της εποχής (το απλό, ωστόσο, δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση βαρετό). Τέλος, με την «αναλογία» εννοούσε τα έπιπλα σε κατάλληλο μέγεθος για να αποφύγει το να φαίνονται οι χώροι δυσανάλογοι. Ήταν επαναστατικό για την εποχή της, είναι όμως ακόμα και σήμερα εφαρμόσιμο.

«Να θυμάστε πως θα πρέπει να ζήσετε με οτιδήποτε διαλέγετε, γι αυτό μην αγοράζετε πράγματα παρορμητικά. Καθίστε, σκεφτείτε και προσπαθήστε να κάνετε εικόνα τον χώρο που θέλετε να δημιουργήσετε», Dorothy Draper  Άλλη μία από τις πρωτοπόρους διακοσμήτριες, η Dorothy Draper, είχε μια πολύ προσωπική και  πληθωρική αισθητική. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπική σκέψη του κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά (για το πώς θα ήθελε να διακοσμήσει τον χώρο του) και επέμενε στο να σκέφτεται κανείς εξ αρχής πως θα ήθελε να είναι το σπίτι του – πριν ξεκινήσει να το διακοσμεί.

«Το δωμάτιο των καλεσμένων πρέπει να είναι τόσο άνετο όσο το υπνοδωμάτιο σας και ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτείτε είναι να μετακομίσετε οι ίδιοι σε αυτό για ένα Σαββατοκύριακο», Billy Baldwin Ο διάσημος διακοσμητής Billy Baldwin γνώριζε πολύ καλά πως ένα όμορφο δωμάτιο είναι άχρηστο αν δεν είναι άνετο και λειτουργικό. Ο άντρας του οποίου το κομψό στυλ διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την αισθητική εσωτερικών χώρων όπως την ξέρουμε σήμερα, πίστευε ως τα δωμάτια πρέπει να έχουν ζωή και να προσφέρουν απόλαυση στα μέλη του σπιτιού, αλλά και σε όσους τα επισκέπτονται. Αναμφισβήτητα κάτι τέτοιο ισχύει ακόμα και σήμερα, αφού κανείς δεν θέλει ένα όμορφο δωμάτιο που του λείπουν τα λειτουργικά και τα πρακτικά στοιχεία.

 

 

(spiossoulis.com)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]