25 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρίτη, 17 Σεπτέμβριος 2019 08:15

Γαλακτωματοποιητές: Τα Επικίνδυνα Ε Στην Διατροφή Μας

Του Αλέξανδρου Λαλάκου

Μετά από χρόνια ερευνών η επιστημονική κοινότητα απεφάνθη ότι για την εμφάνιση καρκίνου η διατροφή έχει το 35% ως ποσοστό ευθύνης. 

Τα πρόσθετα και τα βελτιωτικά στις τροφές, όπως γράψαμε και σε προηγούμενα άρθρα μας (MSG ή όξινο γλουταμινικό μονονάτριο, φοινικέλαιο, φορμόλη) ευθύνονται για μία πληθώρα ασθενειών στον οργανισμό μέχρι και την εμφάνιση καρκίνου. Οι γαλακτωματοποιητές είναι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε πάρα πολλά τρόφιμα που συναντάμε στο σούπερ μάρκετ, με στόχο να επιμηκύνουν τη διάρκεια κατανάλωσής τους και να βελτιώσουν την υφή τους. Πιο συγκεκριμένα είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων συστατικών( π.χ. ενός λιπαρού και ενός υδατικού ).

Πάρτε για παράδειγμα το ψωμί του τοστ, που μπορείτε να αγοράσετε παντού. Ανοίξτε τη συσκευασία και παρατηρήστε ότι παραμένει αναλλοίωτο για πολλές ημέρες, ίσως και εβδομάδες. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αυτό δε συμβαίνει στα άλλα ψωμιά που αγοράζετε από τον φούρνο; Η απάντηση βρίσκεται και στη χρήση των γαλακτοματωποιητών.

Η συχνή κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αυτές τις ουσίες (ιδιαίτερα βρίσκονται στο στόχαστρο η μονοελαϊκή πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνη -polysorbate 80 και η καρβοξυµεθυλοκυτταρίνη -carboxymethylcellulose) ευθύνεται για την ανάπτυξη φλεγμονής και ενδεχομένως καρκίνου του παχέος εντέρου, μιας νόσου- επιδημίας που σκοτώνει ετησίως χιλιάδες ανθρώπους. Κατά καιρούς έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί συσχετίζουν τη φλεγμονή στο έντερο με την αλλαγή στο μικροβίωμά του. Και αυτή ακριβώς η αλλαγή στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου συσχετίζεται με την ανάπτυξη όγκων και συνακόλουθα καρκίνου.

Η λίστα των τροφίμων στα οποία υπάρχουν οι γαλακτωματοποιητές είναι πολύ μεγάλη: οι μαργαρίνες, οι μαγιονέζες και οι διάφορες έτοιμες σάλτσες, το συσκευασμένο ψωμί (για μεγάλη αντοχή στο χρόνο), η σοκολάτα (για ομαλή επιφάνεια χωρίς λευκά στίγματα) και τα σοκολατένια σνακ, τα έτοιμα παγωτά (για λεία υφή και για να μην λιώνουν γρήγορα), τα ζαχαρωτά, τα λουκάνικα (για πιο σταθερό μείγμα κρέατος, λίπους και των άλλων ουσιών που περιέχουν) και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά ή αρμυρά περιέχουν τις εν λόγω ουσίες.

Για να το καταλάβει ο καταναλωτής πρέπει να διαβάσει στην ετικέτα του τροφίμου. Αν υπάρχει το γράμμα Ε και ένας αριθμός που το ακολουθεί, τότε το τρόφιμο περιέχει γαλακτωματοποιητή.

Και δεν είναι μόνο ο κίνδυνος για καρκίνο. Έρευνες έχουν συσχετίσει τους γαλακτωματοποιητές και με άλλες παρενέργειες όπως η αυξημένη κατανάλωση τροφής και η συνεπακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αγοράσετε ένα έτοιμο τρόφιμο, ελέγξτε την ετικέτα του. Η επιλογή έγκειται στον καταναλωτή, ο οποίος έχει τη δύναμη της μη προτίμησης εκείνων των τροφίμων που πραγματικά απειλούν την υγεία του. Ας είμαστε υποψιασμένοι και ενημερωμένοι.

 

(ygeiaevexia.gr)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]