24 Αύγουστος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρίτη, 16 Απρίλιος 2019 14:30

Το 75% των αποτιτανώσεων στο στήθος δεν χρειάζεται χειρουργείο

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Δεν αποδεικνύεται κακοήθεια στο 75% των περιπτώσεων αποτιτανώσεων στο στήθος, συνεπώς δεν είναι απαραίτητη πάντα η χειρουργική αντιμετώπισή τους, επισήμαναν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ).

Όπως μας εξηγεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) Χειρουργός Μαστού Δρ. Βασίλης Βενιζέλος, MD MPhil(UK), FACS, οι αποτιτανώσεις του μαστού, που εμφανίζονται στον απεικονιστικό έλεγχο σαν  μικρές «λευκές κουκίδες» με τάση συρροής, τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κακοήθεια, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από ψηλαφητά ογκίδια, γεγονός που σύμφωνα και με την κλινική εμπειρία σημαίνει, πως μόνο 3 στα 10 περιστατικά θα χρειαστούν χειρουργείο».

Οι αποτιτανώσεις είναι ένα πολύ συχνό εύρημα, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπου περίπου 1 στις 2 γυναίκες εμφανίζει αυτά τα «λευκά στίγματα» στις μαστογραφίες τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γιατρό,  οι αποτιτανώσεις πρέπει να κατηγοριοποιούνται και να γίνεται εμπεριστατωμένη εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η σύστασή τους, διότι η πλειοψηφία αυτών δε θεωρούνται καν ύποπτες και σε ποσοστό περίπου 75% δεν κρύβουν κακοήθεια.

Μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο αποφυγής της χειρουργικής επέμβασης αποτελεί η στερεοτακτική βιοψία με βελόνα αναρρόφησης, στις περιπτώσεις που ανιχνευθούν ύποπτες αποτιτανώσεις  στο μαστό.

Η στερεοτακτική βιοψία, δεν είναι χειρουργική βιοψία αλλά διαγνωστική εξέταση και δίνει στον ειδικό την απάντηση στο αν οι αποτιτανώσεις που εξετάζει χρειάζονται ή όχι χειρουργείο. Η βιοψία αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία, μέσα από  μια μικρή τομή που δε χρειάζεται καν ράμματα και η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Στ συνέχεια η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά της.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι νέες αυτές διαδικασίες εξέτασης, όπως η στερεοτακτική βιοψία αξιολογούν τα μη ψηλαφούμενα ευρήματα με ασφάλεια προσφέροντας στις γυναίκες σημαντική ανακούφιση καθώς δεν χρειάζεται να μπουν απαραίτητα σε ένα χειρουργείο. Όπως τονίζει ο γιατρός, η εποχή της χειρουργικής αντιμετώπισης των αποτιτανώσεων φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί χάρη στις νέες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές τεχνικές.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr