25 Αύγουστος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη, 07 Νοέμβριος 2018 14:00

Η Πορτογαλία θα κατασκευάσει διεθνές κέντρο εκτόξευσης μικρών δορυφόρων

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να κατασκευάσει, στις νήσους Αζόρες του Ατλαντικού, ένα διεθνές κέντρο εκτόξευσης μικρών δορυφόρων.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας της χώρας, Μανουέλ Χέιτορ, έχει συμφωνήσει με την Κίνα να δημιουργήσουν από κοινού ένα κέντρο ερευνών για την ανάπτυξη δορυφόρων.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί προτάσεις από 14 κοινοπραξίες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τον σχεδιασμό του κέντρου εκτόξευσης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και θα επιλέξει μία από αυτές τις προτάσεις, έως τα μέσα του 2019.

Μιλώντας στη διεθνή συνδιάσκεψη τεχνολογίας «Web Summit» στη Λισαβόνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Πορτογάλος υπουργός ανέφερε ότι το «διαστημοδρόμιο» στο νησί Σάντα Μαρία των Αζορών αναμένεται να είναι έτοιμο έως τα μέσα του 2021.

Ο Χέιτορ ανακοίνωσε, επίσης, ότι το κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με την Κίνα, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 50%-50% από τις δύο χώρες και το κέντρο ανάπτυξης μικροδορυφόρων μπορεί να είναι έτοιμο ακόμη και εντός του 2019. Οι δορυφόροι θα αφορούν κυρίως τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων.

Η χρηματοδότηση της έρευνας πάνω στους δορυφόρους από την Πορτογαλία θα προέλθει τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές, όπως η πορτογαλική εταιρεία Tekever, η οποία κατασκευάζει drones επιτήρησης για στρατιωτικές και άλλες εφαρμογές, μεταξύ άλλων για την από αέρος αναζήτηση μεταναστών προερχόμενων από την Αφρική.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr