03 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

Πέμπτη, 18 Αύγουστος 2016 16:48

Έλεγχοι «χωρίς ανάσα» στις τουριστικές περιοχές

Χωρίς ανάσα συνεχίζουν τις εφόδους τους σε παραλιακές περιοχές όλης της χώρας μέλη της οικονομικής αστυνομίας. Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου στο στόχαστρο των ελεγκτών βρέθηκαν δημοφιλή νησιά του Αιγαίου αλλά και παραλιακά καταστήματα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Παράλληλα ελέγχους πραγματοποίησαν κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών.


Όπως ανακοίνωσε χθες η οικονομική αστυνομία, σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη εντόπισε έξι καταστήματα που είχαν προβλήματα με αποδείξεις και την απασχόληση των εργαζομένων. Αντίστοιχα βρέθηκαν πέντε καταστήματα την ίδια περίοδο στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Νικήτης, του Μαρμαρά και του Αγίου Νικολάου βρέθηκε ιδιοκτήτης εστιατορίου που απασχολούσε εργαζόμενη, τα στοιχεία της οποίας δεν ήταν καταχωρημένα πουθενά, ενώ και η ίδια ζούσε παράνομα στην Ελλάδα και γι? αυτό συνελήφθη. Στο ίδιο κατάστημα διαπιστώθηκαν ακόμη εννέα παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ και ο ιδιοκτήτης του συνελήφθη.

Δύο συλλήψεις έγιναν ύστερα από έλεγχο σε πιτσαρία της ίδιας περιοχής. Η αλλοδαπή εργαζόμενη δεν είχε καταχωρηθεί στους πίνακες, ενώ δεν είχε ούτε βιβλιάριο υγείας. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν την ίδια και την ιδιοκτήτρια του καταστήματος, στο οποίο βεβαιώθηκαν επιπλέον άλλες επτά παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας βεβαιώθηκαν και σε ακόμη τρία καταστήματα, ένα ζαχαροπλαστείο, ένα καφέ και ένα εστιατόριο, στη Χαλκιδική. Στην πρώτη περίπτωση το κατάστημα δεν είχε ούτε άδεια λειτουργίας.

Τα στοιχεία από τα αποτελέσματα των ελέγχων στη Χαλκιδική διαβιβάστηκαν στη ΔΟΥ Πολυγύρου, που θα προχωρήσει τόσο στην επιβολή των προστίμων, όσο όμως και στη λήψη διοικητικών μέτρων, όπως η σφράγιση των καταστημάτων.

Ελεγκτές παντού

Εκτός της οικονομικής αστυνομίας στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας έχουν βγει ειδικά τις τελευταίες ημέρες μέλη της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του ΣΔΟΕ, όπως και εφοριακοί από ΔΟΥ διαφόρων περιοχών. Οι οικονομικές αρχές προσανατολίζονται στον έλεγχο καταστημάτων και πλανόδιων πωλητών, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν, χωρίς να κόβουν αποδείξεις.

Από τους συγκεκριμένους ελέγχους που έγιναν σε πολλές παραλιακές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στην Καβάλα και στην Πιερία, προέκυψε το σφράγισμα καταστημάτων ως το πρώτο μέτρο για όσους δεν κόβουν αποδείξεις λιανικής στους πελάτες. Πάντως τα κλιμάκια αντιμετωπίζουν και προβλήματα, όπως έγινε την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια ελέγχου σε μικροπωλητές που είχαν στήσει τους πάγκους τους στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Εκεί διαπιστώθηκε πως ορισμένοι δεν είχαν άδεια, επομένως ούτε και ταμειακές μηχανές, ενώ άλλοι δεν έκοβαν αποδείξεις.

Το σαφάρι των ελέγχων δεν πρόκειται να διακοπεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως έλεγαν στη “Μ” μέλη των ελεγκτικών αρχών, η φετινή περίοδος λόγω της αύξησης του τουρισμού φαίνεται πως παρατείνεται και οι τουριστικές περιοχές θα έχουν αυξημένη κίνηση τουλάχιστον μέχρι εκείνη την περίοδο, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. “Οι εντολές είναι σαφείς. Πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία”, τόνιζαν.

Του Κώστα Καντούρη
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]