26 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

Τετάρτη, 11 Μάιος 2016 13:15

Ο «Ελληνας Μέιντοφ» και η απάτη-μαμούθ των 350 εκατ. ευρώ

Η χρηματιστηριακή κομπίνα στήθηκε από πέντε άτομα, εις βάρος των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα συλλήψεων, τα οποία και εκτελέστηκαν χθες, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται μία δικηγόρος από την Κύπρο και ένας Ινδός με διαμονή στις ΗΠΑ.

Αρχηγικά μέλη φέρονται να είναι ένας Ελληνας χρηματιστής, ένας επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη, καθώς και τρεις γυναίκες - η σύζυγος του Ελληνα κατηγορουμένου και δύο γραμματείς της χρηματιστηριακής εταιρείας.
Οι αστυνομικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους μαρτυρικές καταθέσεις δεκάδων θυμάτων, τα χρήματα των οποίων υπεξαίρεσαν οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι. Ο Ελληνας χρηματιστής, ο οποίος χαρακτηρίζεται «βασιλιάς της πυραμίδας», είχε υπεξαιρέσει 60 εκατ. ευρώ και από γνωστό εφοπλιστή, όπως και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από Ουκρανούς επιχειρηματίες.
Πρόκειται για πρόσωπο γνωστό στους κοσμικούς κύκλους, καθώς αρεσκόταν να διασκεδάζει στα πρώτα τραπέζια παραλιακών νυχτερινών μαγαζιών όπου και επιδείκνυε τον πλούτο του σκορπώντας χιλιάδες ευρώ. Δήλωνε χρηματιστής με διασυνδέσεις σε Ρωσία και Ουκρανία, ενώ το 2010 είχε απασχολήσει τις Αρχές, καθώς πραγματοποιούσε χρηματιστηριακές πράξεις χωρίς άδεια από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τρία χρόνια αργότερα, ωστόσο, είχε κηρυχθεί αθώος από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας λόγω «νομικής πλάνης».
Το νήμα της κομπίνας
Η διερεύνηση της πρωτοφανούς απάτης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015, έπειτα από καταγγελίες θυμάτων και πληροφορίες των Αρχών. Η εταιρεία είχε «σκάσει» και είχε δηλώσει αδυναμία καταβολής πληρωμών προς τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν έρευνες σε Ελλάδα, Ουκρανία και Αγγλία. Σύντομα προέκυψαν στοιχεία για την εταιρεία που «έτρεχε» απάτη τύπου «πυραμίδας Πόνζι», μέσω δύο hedge funds που είχαν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Ο Ελληνας χρηματιστής εξαπατούσε τα θύματά του διαφημίζοντας ότι είχε βρει έναν ιδιοφυή αλγόριθμο, βάσει του οποίου μπορούσε να εγγυηθεί μηδενικές απώλειες και σταθερή μηνιαία απόδοση ύψους 3% της επένδυσης των κεφαλαίων σε συναλλαγές επί νομισμάτων (forex). Χρέη νόμιμου εκπροσώπου των δύο επενδυτικών εταιρειών εκτελούσε ο άλλοτε συνεταίρος του Ελληνα χρηματιστή, ο οποίος τυγχάνει επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο μόνος μέτοχος των funds με δικαίωμα ψήφου, ωστόσο δηλώνει ότι εξαπατήθηκε από τον άλλοτε συνεταίρό του, με τον οποίο σήμερα βρίσκονται σε «πόλεμο». Θύματα έχουν καταθέσει ότι είχε ενεργό ρόλο στην εξαπάτησή τους και ότι του είχαν παραδώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε σακούλες, ενώ για τις Αρχές εμφανίζεται να ήταν ο «κράχτης» της απάτης.
Για τις συναλλαγές χρησιμοποιούνταν δεκάδες offshore εταιρείες, μία εκ των οποίων είχε έδρα το Μπελίζ, αλλά και φορολογικοί παράδεισοι. Αξιωματικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος αναφέρουν στο «Εθνος» ότι εκτιμούν πως θα προκύψουν κατά την κύρια ανάκριση στοιχεία και για άλλα πρόσωπα που «κρύβονται» πίσω από τις offshore.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]