02 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

Τρίτη, 25 Φεβρουάριος 2020 18:00

Πλάθιντο Ντομίνγκο: Δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας

  «Λυπάμαι για τον πόνο που προκάλεσα», δήλωσε ο Πλάθιντο Ντομίνγκο 

   Σε έρευνα για τον Πλάθιντο Ντομίνγκο, πάνω από 20 άνθρωποι είπαν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή υπήρξαν μάρτυρες απρεπούς συμπεριφοράς από τον διάσημο τενόρο, όταν κατείχε θέσεις στη διεύθυνση της Εθνικής Όπερας της Ουάσινγκτον και της Όπερας του Λος Άντζελες.   

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από δικηγόρους που προσέλαβε το σωματείο American Guild of Musical Artists, που εκπροσωπεί καλλιτέχνες της όπερας, κατέληξε ότι οι αναφορές 27 ανθρώπων δείχνουν ξεκάθαρο μοτίβο σεξουαλικής ανάρμοστης συμπεριφοράς και κατάχρησης εξουσίας από τον Ντομίνγκο, για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Associated Press. 

Η συγγνώμη του Ντομίνγκο 

Ο Ντομίνγκο, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Έχω αφιερώσει χρόνο τους τελευταίους μήνες για να αναλογιστώ τους ισχυρισμούς διαφόρων συναδέλφων μου εναντίον μου. Σέβομαι ότι αυτές οι γυναίκες τελικά ένιωσαν άνετα να μιλήσουν και θέλω να ξέρουν ότι λυπάμαι πραγματικά για τον πόνο που τους προκάλεσα. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των πράξεών μου και έχω ωριμάσει από αυτή την εμπειρία».  

Η έρευνα του σωματείου είναι η πρώτη από τις δύο ανεξάρτητες έρευνες που ξεκίνησαν έπειτα από τις κατηγορίες δεκάδων γυναικών σε βάρος του Ντομίνγκο για σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας. Η δεύτερη έρευνα, που είναι σε εξέλιξη, ξεκίνησε από την Όπερα του Λος Άντζελες, της οποίας ήταν γενικός διευθυντής ο τενόρος από το 2003, έως τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και παραιτήθηκε.

Φιλιά και τηλεφωνήματα μέσα στη νύχτα  

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Associated Press από την έρευνα, δικηγόροι μίλησαν με 55 ανθρώπους, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019. Πέρα από τους 27 που ανέφεραν ότι υπέστησαν ή ήταν μάρτυρες σεξουαλικής υπαινικτικής συμπεριφοράς από πλευράς του Ντομίνγκο, άλλοι 12 είπαν ότι γνώριζαν τη φήμη του τενόρου και πως ήταν κοινό μυστικό στις δύο όπερες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί περιελάμβαναν αυθαίρετη σωματική επαφή, από φιλιά στο στόμα μέχρι θωπεία, τηλεφωνήματα μέσα στη νύχτα στα οποία ο Ντομίνγκο ζητούσε από γυναίκες να πάνε στο σπίτι του, όπως και προσκλήσεις σε γυναίκες να βγουν μαζί του με τέτοια επιμονή που κάποιες ένιωσαν ότι τις κυνηγούσε.

Δύο από τις γυναίκες είπαν στους ερευνητές ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον Ντομίνγκο, αναφέροντας ότι ένιωσαν υποχρεωμένες να υποταχθούν, εξαιτίας της θέσης του και πιθανής ζημιάς στην καριέρα τους, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση της έρευνας.  

«Κανένας δεν πρέπει να νιώθει έτσι» «Κατανοώ τώρα ότι κάποιες γυναίκες μπορεί να φοβήθηκαν να εκφραστούν ειλικρινά, λόγω της ανησυχίας ότι η καριέρα τους θα επηρεαστεί αρνητικά αν το έκαναν. Παρότι αυτό δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου, κανένας δεν πρέπει να αναγκάζεται να νιώσει έτσι», ανέφερε στη δήλωσή του ο Ντομίνγκο.   «Είμαι αφοσιωμένος στο να φέρω θετική αλλαγή στη βιομηχανία της όπερας έτσι ώστε κανένας να μην αναγκαστεί να έχει την ίδια εμπειρία. Είναι θερμή ευχή μου ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα ασφαλέστερο περιβάλλον εργασίας για όλους στη βιομηχανία της όπερας και ελπίζω ότι το παράδειγμά μου στο πώς προχωράω θα ενθαρρύνει κι άλλους να ακολουθήσουν», είπε ακόμη ο τενόρος.   

Στους ερευνητές, σύμφωνα με πηγές του Associated Press, o 79χρονος Ντομίνγκο επανέλαβε την άρνησή του ότι προέβη σε κάποια επιλήψιμη πράξη και υποστήριξε ότι δεν είχε θέση με εξουσία πάνω στους συναδέλφους του και τις καριέρες του. Ακόμη, ανέφερε ότι φλέρταρε, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν πέρασε τα όρια, με απρεπή αγγίγματα ή συμπεριφορά όπως το να προσκαλεί συναδέλφους του σε ιδιωτικές συναντήσεις στο σπίτι του.   Οι ερευνητές όμως χαρακτήρισαν αξιόπιστες τις μαρτυρίες, με βάση τον αριθμό των ανθρώπων που μίλησαν, τις ομοιότητες στις ιστορίες που είπαν, την επιβεβαίωσε των αναφορών τους και την κεντρική ιδέα ότι η συμπεριφορά και η φήμη του Ντομίνγκο ήταν τόσο γνωστές που προειδοποιούσαν τις γυναίκες να αποφεύγουν την στενή επαφή μαζί του.

Πηγή: www.lifo.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]