26 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

Σάββατο, 07 Δεκέμβριος 2019 08:49

Thessaloniki Walking Tours "Καζίνο και πράκτορες στη κατοχική Θεσσαλονίκη"

Μια διαδρομή βασισμένη σε πρωτότυπη έρευνα του Ανδρέα Βενιανάκη που ρίχνει φως σε άγνωστα γεγονότα της πιο σκοτεινής περιόδου της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου κατέφθασαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία, Έλληνες που είχαν στρατολογηθεί από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Έλληνες που είχαν θαμπωθεί από τη Γερμανία της δεκαετίας του 1930 και ήταν έτοιμοι να προσφέρουν γη και ύδωρ στη Νέα Τάξη πραγμάτων που είχε ξημερώσει στη νέα τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί μαζί με αυτούς που ήδη είχαν στρατολογηθεί στην Ελλάδα, αποτέλεσαν τη μαγιά από την οποία ζυμώθηκαν όσοι επάνδρωσαν τις υπηρεσίες της Abwehr, της SD, και της GFP κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Προσωπικότητες όπως του Περί Νικολάι αναδύθηκαν σαν Θεοί και Βαλκυρίες μέσα από τη σκανδιναβική μυθολογία.
 
Η έρευνα αυτή ακολουθεί τα αχνά ίχνη τους από την εποχή του Μεσοπολέμου έως τις πληγές που άφησαν στον εθνικό κορμό κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Η δράση τους δεν εξαφάνισε μόνο την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά επέφερε και σημαντικά πλήγματα στα συμμαχικά δίκτυα κατασκοπίας. Ο Περί Νικολαί από τη λήθη, παίρνει σάρκα και οστά καθώς για το θέμα ο Ανδρέας Βενιανάκης έγραψε βιβλίο με τίτλο "Ποντάροντας στη Γερμανική Ρουλέτα" το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις "Επίκεντρο".

Στη διαδρομή ο ερευνητής και συγγραφέας συνδέει τα συνταρακτικά αυτά γεγονότα με σημεία στον αστικό ιστό.

Σημείο συνάντησης: Μπεζεσθένι (Βενιζέλου & Διονυσίου Σολωμού)

7 Δεκεμβρίου 2019 16:30
Εισιτήρια
Συμμετοχή: 10€
Πληροφορίες: 6978186901 & 6944476126
Κρατήσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]