11 Δεκέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

Κυριακή, 24 Νοέμβριος 2019 08:48

Καπάνι: Εκεί που χτυπάει η καρδιά της γαστρονομίας

Vintage αισθητική, ποικιλία χρωμάτων, άνθρωποι κάθε κοινωνικής τάξης και η Θεσσαλονίκη έτσι όπως δεν την έχουμε ξαναδεί: Ένα συνοθύλευμα αισθήσεων, γεύσεων και αρωμάτων, ταξιδεύει με την πιο ενδιαφέρουσα διάσταση τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης στους δρόμους της γαστρονομίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Του Πέτρου Κόλη

Το Καπάνι ή η Αγορά Βλάλη, είναι η παλαιότερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης όπου καθημερινά πωλούνται προϊόντα και τρόφιμα σε εξαιρετικές τμές. Η εν λόγω λαϊκή αγορά,  βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Ερμού, Αριστοτέλους και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από το Καπάνι βρίσκονται και άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, όπως η αγορά Μοδιανό, η πλατεία Άθωνος και η αγορά Μπεζεστένι.

Η λέξη «Καπάνι»

Η λέξη «Καπάνι» προέρχεται από την τουρκική φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά άλευρων. Ιστορικά αξίζει να αναφέρουμε πως στο κέντρο της αγοράς, οι Τούρκοι είχαν κρεμάσει κατά την επανάσταση του '21, τους πρόκριτους Χρίστο Μενεξέ, Χριστόδουλο Μπαλανό, Αναστάσιο Κυδωνιάτη, το νεομάρτυρα Αργυρό καθώς και άλλους μαχητές του πολέμου.

Η σημερινή οπτική

Στην αγορά σήμερα μπορείς να βρεις τα πάντα. Από ψάρια και μπαχαρικά μέχρι είδη οικιακής χρήσης και προσωπικής φροντίδας. Ξεκινώντας τη βόλτα σου από την αρχή της αγοράς, θα συναντήσεις τους εμπόρους να διαλαλούν έντονα τα φρέσκα ψάρια και τα διάφορα οστρακοειδή τρόφιμα που πουλάνε στους καταναλωτές.

Έπειτα θα βρεις μαγαζιά που σου προσφέρουν αποκλειστικά ελιές Χαλκιδικής, Βόλου, Θάσου καθώς και από άλλα μέρη της χώρας. Στη συνέχεια της βόλτας, θα σου κάνουν εντύπωση οι έντονες μυρωδιές από τα φρέσκα μπαχαρικά και μυρωδικά που βρίσκονται στα τριγύρω μαγαζιά αλλά και οι ποικιλίες σε είδη κρεάτων και αλλαντικών που κατακλύζουν τα στενά δρομάκια της αγοράς.

Εκτός από τρόφιμα και παραδοσιακά προϊόντα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βρουν είδη σπιτιού, όπως ψάθινα καλάθια και αντικείμενα, έπιπλα πρόχειρης χρήσης αλλά και πολλά διακοσμητικά στολίδια. Τέλος στην αγορά πωλούνται οικονομικά ρούχα και υποδήματα για όλες τις ηλικίες. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως με βασικό άξονα τα τρόφιμα και τα μπαχαρικά, το Καπάνι κερδίζει ολοένα και περισσότερο την αγάπη των κατοίκων της πόλης και όχι μόνο.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]