03 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

Πέμπτη, 12 Σεπτέμβριος 2019 22:30

Οι αλλαγές στο σπίτι που θα σας απαλλάξουν από το άγχος

Νικήστε το στρες της καθημερινότητας και δημιουργήστε ένα χώρο που θα σας χαλαρώνει και σας αναζωογονεί κάνοντας μερικές εύκολες και οικονομικές αλλαγές στο σπίτι σας.

Είναι σημαντικό ο χώρος σας να λειτουργεί ως ένα καταφύγιο από το άγχος, το στρες και το τρέξιμο της καθημερινότητας. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν τα περιβάλλοντα που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική αίσθηση ευημερίας και ευτυχίας που νιώθουμε. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα πράγματα που τοποθετούμε στο χώρο μας -από τους πίνακες μέχρι τα καλύμματα του καναπέ- ενδέχεται να έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Παρακάτω θα βρείτε μικρές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να δώσετε στους χώρους σας αίσθηση χαλαρότητας και θαλπωρής.

Καθαρές και τακτοποιημένες επιφάνειες Η θέα της ακαταστασίας δεν είναι μόνο αντιαισθητική, αλλά δημιουργεί άγχος και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτό τουλάχιστον αποδείχθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής μελέτης στην οποία οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δουν φωτογραφίες από γραφεία στα οποία επικρατούσε χάος κι ακαταστασία. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όσο μεγαλύτερο ήταν το χάος, τόσο περισσότερη νευρικότητα βίωσαν και οι συμμετέχοντες και αυτό, μάλιστα, ανεξάρτητα από το αν και τα γραφεία των ίδιων ήταν ακατάστατα.

Δοκιμάστε: Τοποθετήστε ένα καλάθι για την αλληλογραφία σας δίπλα στο τηλέφωνό σας. Επίσης, φροντίστε να απομακρύνετε από το γραφείο σας οποιοδήποτε αντικείμενο δεν έχει θέση πάνω σε αυτό (π.χ. γυαλιά ηλίου, τσάντα, κ.τ.λ.). Αν, παρόλα αυτά θέλετε να τα έχετε κοντά σας όταν εργάζεστε, δεν έχετε παρά να τα φυλάξετε σε ένα καλάθι κάτω από το γραφείο σας. Παράλληλα, λίγο πριν τελειώσει η εργασιακή σας ημέρα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να συμμαζέψετε το γραφείο σας ώστε να το βρείτε τακτοποιημένο την επομένη. Τέλος, σημειώστε ότι επειδή η καθαριότητα αποτελεί αερόβια σωματική δραστηριότητα, συμβάλλει στην τόνωση της διάθεσή σας. Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν ότι τα άτομα που αφιερώνουν 20 λεπτά σε δουλειές του σπιτιού κάθε δύο ημέρες υποφέρουν από λιγότερο άγχος και έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Λιτή διακόσμηση Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φορτωμένοι με αντικείμενα χώροι μπορεί να αποτελέσουν στρεσογόνα και πιεστικά περιβάλλοντα.

Δοκιμάστε: Προσπαθήστε να γεμίζετε τα ράφια σας μέχρι τη μέση ώστε ο χώρος να μην δείχνει παραφορτωμένος. Επιπλέον, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε ένα μεγάλο καθρέφτη σε έναν από τους τοίχους του καθιστικού ή του υπνοδωματίου σας για να κάνετε το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Επιπλέον, τα παστέλ και τα ουδέτερα χρώματα, όπως το πράσινο της μέντας, το γαλάζιο και το λευκό φαίνεται ότι έχουν ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση. Τέλος, δώστε ύψος σε κάθε χώρο του σπιτιού σας, βάφοντας το ταβάνι λευκό ή ένα τόνο πιο ανοιχτό από το χρώμα που επικρατεί στους τοίχους του και τοποθετήστε τα φωτιστικά σας με τέτοιο τρόπο ώστε το φως τους να πέφτει προς τα πάνω.

Απαλά υφάσματα Τα απαλά υφάσματα δημιουργούν έντονα συναισθήματα χαράς και ζεστασιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη, τα υφάσματα που προκαλούν μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι τα fleece και τα κοτλέ.

Δοκιμάστε: Καλύψτε τον καναπέ και τις πολυθρόνες σας με ένα fleece ύφασμα. Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούρια έπιπλα, προτιμήστε να τα καλύψετε με κάποιο αδιάβροχο ύφασμα με απαλή υφή.

Λουλούδια Τα λουλούδια προκαλούν θετικά συναισθήματα ενώ η διάρκεια της αίσθησης χαράς που δημιουργούν διαρκεί αρκετές ημέρες. Μάλιστα, οι ειδικοί εικάζουν ότι απελευθερώνουν ουσίες οι οποίες ενισχύουν το αίσθημα ευφορίας.

Δοκιμάστε: Γεμίστε βάζα με γιασεμί και υάκινθο και τοποθετήστε τα σε διάφορα σημεία του σπιτιού σας. Σύμφωνα με μελέτες, αυτά τα λουλούδια βελτιώνουν άμεσα τη διάθεση. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να μετατρέψετε το σπίτι σας σε φυτώριο με στόχο να εξολοθρεύσετε το στρες. Να θυμάστε ότι αρκεί να καλύψετε το 2% της συνολικής επιφάνειάς του χώρου σας με φυτά προκειμένου να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Τέλος, έχει αποδειχθεί πως το άρωμα κανέλας και μέντας δημιουργεί αίσθημα ευεξίας και χαλαρότητας. Πώς μπορείτε να αρωματίσετε φυσικά το σπίτι σας; Ψεκάστε ένα κερί με αιθέριο έλαιο μέντας ή κανέλας.

 

(spirossoulis.com)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]