16 Φεβρουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2019 20:15

Θεσσαλονίκη: "Μπες στο Δίκτυο", εκστρατεία ευαισθητοποίησης ξεκινά το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής

Το πλάνο δράσεων των επόμενων χρόνων, στο οποίο εντάσσεται και εκστρατεία ευαισθητοποίησης, του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής - αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που έχουν συστήσει παραγωγικοί φορείς της πόλης, 

με στόχο τη στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων - παρουσιάστηκε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσία εκπροσώπων συνεργαζόμενων οργανώσεων και ιδρυμάτων με αφορμή τη συμπλήρωση πενταετούς δράσης του.

   Το πλάνο δράσεων βασίζεται σε τρεις κατηγορίες:

   - Συνεργασίες με άλλους φορείς και οργανώσεις, όπως η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το πρόγραμμα Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας και με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

   - Εκστρατείες ευαισθητοποίησης

   - Τα Προγράμματα : Προσφέρω, μέσω του οποίου καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες ενδιάμεσων φορέων και συσσιτίων. Αλλάζω, μέσω του οποίου βελτιώνονται και προσθέτονται αναγκαίες υποδομές των ιδρυμάτων. Συμμετέχω, μέσω του οποίου δημιουργούνται ειδικά προγράμματα αλληλεγγύης για επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για κοινωνική εταιρική ευθύνη

   "Το δίκτυο ξεκίνησε ως συνένωση δυνάμεων των παραγωγικών φορέων της πόλης. Στόχος ήταν από την πρώτη στιγμή να αποτελέσουμε τη γέφυρα ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στις οργανώσεις, φορείς και ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας συνταιριάζοντας τις ανάγκες με την προσφορά. Η διαδικασία, με την οποία αποτυπώνουμε την προσφορά μας ξεκινά από τη χαρτογράφηση και κατηγοριοποίηση των αναγκών του ιδρυμάτων. Στη συνέχεια απευθυνόμαστε στα μέλη του Δικτύου, καθώς και στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, κοινοποιούμε τις ανάγκες των ιδρυμάτων και όλοι μαζί προσπαθούμε να τις καλύψουμε κινητοποιώντας πάρα πολύ κόσμο" τόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου, Νικόλαος Πέντζος.

   Το Δίκτυο ξεκίνησε το 2000 ενισχύοντας 20 ιδρύματα, σήμερα ενισχύει πάνω από 100 ιδρύματα, ενδιάμεσους φορείς και συσσίτια με υποστηρικτές περίπου 500 επιχειρήσεις.

   Ειδικότερα, καλύπτει τη σίτιση και τις καθημερινές ανάγκες 29 συσσιτίων και κοινωνικών παντοπωλείων, στηρίζει 31 συλλόγους και οργανώσεις και 41 φορείς και ιδρύματα.

   Ο στόχος μας δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί. Αυτό που θέλουμε πραγματικά πέρα από το να βοηθάμε τον κόσμο είναι να δημιουργήσουμε μια πραγματική κουλτούρα προσφοράς, αλληλεγγύης, εθελοντισμού και να καταστεί η Θεσσαλονίκη η πλέον αλληλέγγυα πόλη της Ελλάδας, είπε ο κ. Πέντζος. "Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη κουλτούρας, αλληλεγγύης και εθελοντισμού πρέπει να είναι η κεντρική ιδέα στη λειτουργία της πόλης και είναι βασικό κομμάτι της αποστολής μας" επισήμανε.

   Εκστρατεία ευαισθητοποίησης "Μπες στο Δίκτυο"

   Τον επόμενο μήνα ξεκινά η πρώτη εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο την ανάδειξη της πραγματικότητας των ιδρυμάτων, τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, αλλά και τις γενικότερες ανάγκες της κοινωνίας. Η προβολή και η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα για την ευαισθητοποίηση και τελικά την προσφορά.

   Πρεσβευτές της εκστρατείας "Μπες στο Δίκτυο" είναι οι Βασιλική Μιλλούση, Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης κι ο ευρωβουλευτής και γιατρός Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

   Μέσω της καμπάνιας "Μπες στο Δίκτυο" στο Facebook και το Instagram, θα παρέχονται στοιχεία για τις κοινωνικές ανάγκες και θα καλούνται οι πολίτες να κάνουν μία πράξη προσφοράς.

   "Το Δίκτυο στηρίζει τους φορείς που προσφέρουν κοινωνικό έργο, ιδιαίτερα προς τα παιδιά και τους νέους και προάγει την ιδέα της κοινωνικής συνοχής μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση καλών πρακτικών", τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα. Αναγνωρίζοντας το έργο του Δικτύου, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συνεργειών, στους τομείς των επιστημών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επικοινωνίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων και των Αναπτυξιακών Στόχων της UNESCO για την Αειφορία μέχρι το 2030.

   Κεντρική θέση στο σύμφωνο συνεργασίας "κατέχει η προώθησης της ισότητας των φύλων και η ελεύθερη πρόσβαση ευπαθών και περιθωριοποιημένων κοινωνικά ομάδων σε υπηρεσίες και αγαθά, η ενσωμάτωση μειονεκτούντων πληθυσμών και η σύνδεσή τους με την εργασία", τόνισε η κ. Τζιτζικώστα σημειώνοντας ότι "στόχος των δύο φορέων είναι μέσω κοινών δράσεων να συνδράμουν στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα που αφορούν την ανάδειξη και προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς".

   Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO -που πρότεινε το 2018, ως βέλτιστη πρακτική τη συνεργασία της με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και την παρουσία του στην ετήσια Διάσκεψη της UNESCO- είναι έτοιμη να σχεδιάσει μαζί του πρωτοβουλίες που προωθούν την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την δια βίου μάθηση.

   Η συνεργασία των δύο φορέων ξεκίνησε με τη θερινή κατασκήνωση νέων- σπό χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας- στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, τον περσινό Αύγουστο με τη συμμετοχή 143 παιδιών από την Αλβανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Κύπρο, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα.

   Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και φέτος με τη συμμετοχή παιδιών απόδημων Ελλήνων με στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, την άμβλυνση του ρατσισμού, την προσέγγιση των πολιτισμών και την ενθάρρυνση του διαλόγου των νέων σε θέματα που αφορούν την εδραίωση της ειρήνης, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

   Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δρα στην πραγματικότητα, έμπρακτα. Ήρθε στο παιδικό χωριό. Ήρθε και έχει απλωμένη μεγάλη αγκαλιά, ανέφερε η Ζωή Δανιηλίδου, πρόεδρος στο "Ελληνικό Παιδικό Χωριό" του Φιλύρου. Κάποια παιδιά που μεγαλώνουν κοντά μας γνωρίζουν ότι έχουν ένα δίκτυ προστασίας", υπογράμμισε.

   Ο διευθυντής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΘΙ, Δημήτρης Ζαφειρίου αναφέρθηκε στην προσφορά από το Δίκτυο εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού στο Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας του Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής "Απόστολος Φωκάς" του "Ιπποκρατείου", παραδίδοντας ένα σύγχρονο video-εγκεφαλογράφο -ΗΕΓ Nihon Kohden EEG-1200. Εμείς ασχολούμαστε με άτομα με μειονεκτικότητα, παιδιά με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, παιδιά που έχουν αφεθεί μόνα τους και είναι προς υιοθεσία και προσφέρουμε τη βοήθεια που μπορούμε. Είμαστε ευγνώμονες που κάποια στιγμή βρέθηκε στο διάβα μας το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και μας βοήθησε", τόνισε.

   "Μέσα από τον αθλητισμό διδάσκεσαι αλληλεγγύη, οπότε δεν μπορούσα να μην υποστηρίξω το Δίκτυο και το όραμα του προέδρου του", είπε η Βασιλική Μιλλούση. "Το Δίκτυο στοχεύει στην ανάδειξη του εθελοντισμού της αλληλεγγύης, της προσφοράς. Ταυτόχρονα στηρίζει και ανθρώπους που είχαν αντιξοότητες στη ζωή, αλλά δεν το έβαλαν κάτω, ανέφερε ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γνωστοποιώντας ότι το Δίκτυο θα στηρίξει στην προσπάθειά του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

   Χαιρετισμό απέστειλε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία των Συνδέσμων και των Επιμελητηρίων της πόλης "να μην μείνουν άπραγοι στα πολλά και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα".

   Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, την οποία έχουν συστήσει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ). Σκοπός του είναι η σύνδεση της επιχειρηματικής κοινότητας, που εκπροσωπείται από τους παραπάνω φορείς, με ιδρύματα που προσφέρουν κοινωνικό έργο, ιδιαίτερα προς τα παιδιά και τους νέους, με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού/δημοσίου δικαίου που έχουν παρόμοιους σκοπούς κτλ.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]