23 Οκτώβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

Κυριακή, 02 Ιούνιος 2019 22:43

Ηλεκτρικά πατίνια: Τι λένε οι Θεσσαλονικείς;

Η Lime είναι μια καινοτόμος εταιρία με παρουσία σε 140 πόλεις στον κόσμο. Προσφέρει ηλεκτρικά πατίνια τα οποία έχουν σύστημα GPS, ασύρματη τεχνολογία και αυτόματο κλείδωμα και είναι διαθέσιμα σε όποιον έχει κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του. 

Της Δώρας Καραλή

Ο αναβάτης μέσω της εφαρμογής βρίσκει το πιο κοντινό διαθέσιμο πατίνι, θα το ξεκλειδώσει και θα το χρησιμοποιήσει αφήνοντας το στο τέλος της διαδρομής του. Το ξεκλείδωμα του πατινιού κοστίζει 1 ευρώ και κάθε λεπτό διαδρομής έχει αξία  0.15 λεπτά ,ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης. 

Μεγάλο προβληματισμό είχε προκαλέσει από την αρχή η είδηση πως η Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη πόλη της μεσογείου, που θα φιλοξενήσει  τα ηλεκτρικά πατίνια της εταιρίας Lime. Παρά την στήριξη του Δήμου, οι κάτοικοι της πόλης εκφράζουν συχενώς τις ανησυχίες αλλά και τις αντιρρήσεις τους.


Σε  γκάλοπ που διεξήχθη από φοιτητές δημοσιογραφίας κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης.


• Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ lime;
ΝΑΙ 30%     ΟΧΙ 70%
• Είναι χρήσιμα για την πόλη μας;
ΝΑΙ 80%     ΟΧΙ 20%
• Πιστεύετε πως είναι επικίνδυνα;
ΝΑΙ 80%     ΟΧΙ 20%

Απογοητευμένοι από τις απολίτιστες εικόνες δηλώνουν οι κάτοικοι. Οι οδηγοί των πατινιών κινούνται ανεξέλεγκτα στους δρόμους αλλά και στα πεζοδρόμια   χωρίς να ακλουθούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με σκοπό τις περισσότερες φορές να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ακόμα και τυχαίων  περαστικών. Αν και το όριο ταχύτητας των πατινιών δεν ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα την ώρα, ακόμα και οι ίδιοι οι οδηγοί κάνουν λόγο για μείωση του ορίου, προς αποφυγή κάποιου ατυχήματος. Σύμφωνα με τις σαφείς οδηγίες πριν το ξεκλείδωμα του πατινιού ο οδηγός είναι απαραίτητο να φοράει κράνος και προστατευτικά, οδηγία που φαίνεται να μην ακλουθείτε από τους αναβάτες.

Άλλη μια θλιβερή εικόνα που μπορεί κάποιος να αντικρίσει σε μια απλή βόλτα στο κέντρο της πόλης είναι ο βανδαλισμός, η καταστροφή των lime,η χρήση τους χωρίς πληρωμή και η ελεύθερη στάθμευση σε οποιοδήποτε σημείο. Όλα τα παραπάνω προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα από τον Δήμο σε συνεργασία με την εταιρία καθώς οι πολίτες εκφράζουν όλο και περισσότερο της δυσαρέσκεια τους.

Είναι γενικά δυσάρεστο μια τέτοια καινοτομία που λαμβάνει χώρο στη πόλης μας και προκαλεί συνέχεια αντιδράσεις και να αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης που είχε και έχει ως στόχο μια πόλη με λιγότερα καυσαέρια, μια πόλη εναλλακτική . Αυτό που ζητεί ο ίδιος ο Δήμος από τους κατοίκους είναι συνετή χρήση και μεγάλη προσοχή στους δρόμους από τους χρηστές των Lime.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr