18 Νοέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019 15:04

Πρόταση για την πληρωμή δαπανών πολιτικής προστασίας οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις αποκαταστάσεις στον Δήμο Θερμαϊκού

Οι διαδικασίες που ακολούθησε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αποκατάσταση των ζημιών στον Δήμο Θερμαϊκού αποτελούν πρόταση για την πληρωμή δαπανών πολιτικής προστασίας στον ελλαδικό χώρο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής. «Τα στοιχεία που δώσαμε χρησιμοποιούνται από τις πολιτικές προστασίες στην Ελλάδα» είπε και ανέφερε ότι μετά τις αποκαταστάσεις στον Δήμο Θερμαϊκού, οι ίδιες διαδικασίες εφαρμόστηκαν και στις αποκαταστάσεις ζημιών στην Πιερία και την Ημαθία.

«Δημιουργήθηκε μια διαδικασία την οποία δώσαμε ήδη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η οποία σταδιακά ενσωματώνεται στις καινούριες εγκυκλίους που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία περί αποκατάστασης ζημιών από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές στον ελλαδικό χώρο. Σιγά σιγά μπαίνουν αυτά τα βήματα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε νομοθετικό πλαίσιο περί της πολιτικής προστασίας για την πληρωμή δαπανών πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιάδης. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε «διαρκή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο διαδικασιών» .

Διευκρίνισε ότι για το εν λόγω ζήτημα υπήρχε θεσμικό κενό και πρόσθεσε: «δεν υπάρχει άμεση διαχείριση συνεπειών πολιτικής προστασίας όπως υπήρχε από τον νόμο 4412 που αφορά γενικά προμήθειες του ελληνικού δημοσίου. Κάποια κομμάτια έχουν γίνει από τον Ν.4412, κάποια κομμάτια από το Προεδρικό Διάταγμα 80 του 2016 και με αυτά λειτουργεί η Πολιτική Προστασία σήμερα, έτσι ώστε να αποκαθιστά τις καταστροφές σε άμεσο χρόνο» .

Στο μεταξύ η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής υλικών και εργασιών για την αποκατάσταση της διάβρωσης και της κατολίσθησης πρανών σε περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού. Οι εργασίες έγιναν στις θέσεις Αγνάντι στην παραλία Επανομής και στην περιοχή από το Κέντρο Υγείας έως και τον Σταθμό βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων στυον οικισμό της Νέας Μηχανιώνας και στην κοινότητα Νέων Επιβατών.

Ο κ. Στεργιάδης επισήμανε ότι απομένουν οι αποκαταστάσεις στον Δήμο Θερμαϊκού μετά τις νέες πλημμύρες που σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2018 και διευκρίνισε ότι εργασίες θα γίνουν στα πρανή στις κατασκηνώσεις του Απόδημου Ελληνισμού στο Αγνάντι Επανομής ενώ θα συνεχιστεί το τοιχίο στη Μηχανιώνα, αριστερά από την ιχθυόσκαλα με κατεύθυνση προς τις κατοικίες.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» επισήμανε ότι κάποιες εργασίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν με τη λογική της εκτάκτου ανάγκης, όμως κάποιες άλλες εργασίες θα μπορούσαν να γίνουν με τακτικό διαγωνισμό. «Έγινε κατάχρηση της επίκλησης εκτάκτου ανάγκης και τα έργα έγιναν με προϋπολογισμούς πολύ μεγαλύτερους» πρόσθεσε. Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» υπογράμμισε την ανάγκη να τίθενται προτεραιότητες ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα συνολικά και όχι με τη λογική της επάρκειας ή μη των σχετικών κονδυλίων.

Υπενθυμίζεται ότι στα έργα που ολοκληρώθηκαν στην Επανομή και τη Μηχανιώνα, η Κτηματική Υπηρεσία βεβαίωσε πως σε κάποια σημεία εκτελέστηκαν εργασίες εντός αιγιαλού και παραλίας και το λιμενικό, με βάση τη σχετική νομοθεσία, όρισε κάποια πρόστιμα. Επ' αυτού, ο κ.Στεργιάδης ανέφερε ότι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έλαβε έγγραφο από το υπουργείο Ναυτιλίας «που λέει ότι στο νόμο 2971 του 2001 που αφορά το νόμο περί αιγιαλού και παραλίας του ελληνικού δημοσίου στο άρθρο 12 προστίθεται το άρθρο 12.α για έργα επείγοντα, χαρακτήρα πολιτικής προστασίας. Έτσι, σε περίπτωση που μια περιοχή κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας θα μπορούν να γίνονται άμεσα παρεμβάσεις από την πολιτική προστασία». «Αναμένουμε την έκδοση του σχετικού νόμου» πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr