23 Οκτώβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

Δευτέρα, 12 Νοέμβριος 2018 20:45

Γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού στο Βαένι στη Νάουσα

Ευρωπαίκή Ημέρα Οινοτουρισμού εχθές και έτσι αποφασίσαμε να οδηγήσουμε μέχρι το 22ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Βέροιας - Έδεσσας, ώστε να ξεναγηθούμε στον οινοποιητικό συνεταιρισμό Vaeni στη Νάουσα.

Εκεί μας περίμενε ένα ζεστό καλωσόρισμα συνοδεία σανγκρίας μέχρι να αρχίσει η ξενάγηση.

Αρχικά επισκεφθήκαμε το χώρο παραλαβής με τις τεράστιες δεξαμενές και την πολύ περίεργη μυρωδιά!

Εκεί μάθαμε ότι ο συνεταιρισμός αποτελείται από 300 αμπελουργούς -μέλη και αντιπροσωπεύει περίπου τη μισή παραγωγή της περιοχής της Νάουσας. Οι ποικιλίες που παράγει είναι κυρίως το Ξινόμαυρο, ενώ σε πολύ μικρό ποσοστό ο Ροδίτης, το Syrah και το Merlot.

Έπειτα είδαμε τη γραμμή εμφιάλωσης, όπου γεμίζουν τα μπουκάλια, τοποθετούνται οι φελλοί, κολλούνται οι ετικέτες και τα χαροκιβώτια είναι έτοιμα για το ταξίδι προς την κατανάλωση..

Εντύπωση προκαλεί, το δίκτυο πωλήσεων που έχει αναπτύξει ο συνεταιρισμός, με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γκάνα, η Σουηδία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Δανία και πιο πρόσφατα η Σιγκαπούρη. 

Πάντως το γοητευτικότερο κομμάτι της ξενάγησης ήταν αδιαμφισβήτητα, η κατάβαση στην κάβα, εκεί που οι εκλεκτοί ερυθροί οίνοι περνούν μια σημαντική περίοδο της ζωής τους, δηλαδή περίπου 12 με 28 μήνες. Το ξύλο και το κρασί ήταν πρωταγωνιστές του χώρου , ενώ μπορούσε κανείς να συναντήσει φιάλες από τη δεκαετία του 1980! 

Η επίσκεψη μας ολοκληρώθηκε με μια εμπειρία γευσιγνωσίας, δοκιμάζοντας τα κρασιά Damascenos - 100% ξινόμαυρο ερυθρό και Grande Reserve '93 & '94.

 

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr