24 Αύγουστος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2018 16:30

Η ακρίβεια «χτυπάει» την πόρτα των Ελλήνων αρτοποιών, λόγω εκτόξευσης τιμών στα σιτηρά

Την πόρτα των Ελλήνων αρτοποιών ετοιμάζεται να «χτυπήσει» η ακρίβεια, εξαιτίας της εκτόξευσης τιμών στα σιτηρά, στην παγκόσμια αγορά.

Της Μαίρης Ι. Παπακωνσταντίνου
«Το νέο κύμα ακρίβειας βρίσκεται προ των πυλών και στην ελληνική αγορά» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αυξήσεις στα ψωμιά και τα άλευρα, εξαιτίας της κάθετης πτώσης της παραγωγής σιτηρών και δημητριακών που αποτελούν την πρώτη ύλη για το ψωμί και το αλεύρι.

Όπως εξηγούν: «Οι  πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες σε Ευρώπη και Αμερική  με υψηλές θερμοκρασίες  παρατεταμένη ξηρασία αλλά και έντονες βροχοπτώσεις, που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες,  οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων όπως τα σιτηρά, επιφέροντας ένα «ντόμινο» συνεπειών που αναμένεται να  επηρεάσει άμεσα και τη χώρα μας.  «Τελευταία, επηρεάζεται και το μαλακό σιτάρι, πρώτη ύλη για τις αρτοβιομηχανίες στη χώρα μας, που θα τις αναγκάσει  σε αναπροσαρμογή τιμών» εξηγούν οι αρτοποιοί.

Κι ενώ η παγκόσμια παραγωγή πλήττεται από τις καιρικές συνθήκες, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η παραγωγή σιτηρών ήταν επίσης μειωμένη τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με πέρυσι, αφού λόγω της βαρυχειμωνιάς πολλά χωράφια δεν θερίστηκαν.   Το αποτέλεσμα ήταν, να επέλθει αύξηση της τάξης του 30% στην τιμή του σιταριού, καθώς από 200 ευρώ που κυμαινόταν πέρυσι ο τόνος, φέτος το σιτάρι πωλείται προς 260 ευρώ ανά τόνο.

Κι όλα αυτά, όταν οι περισσότεροι αρτοποιοί εκτός από το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, και της ενέργειας, είχαν αναγκαστεί να απορροφήσουν τα προηγούμενα χρόνια και την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα.

Να σημειωθεί, ότι τους τελευταίους μήνες, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες,  έχουν ήδη σημειωθεί αυξήσεις οι οποίες φθάνουν ακόμα και το 20% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως το αλεύρι και το ψωμί που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη δημητριακά και σιτηρά.

Real.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr