18 Απρίλιος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

Κυριακή, 09 Σεπτέμβριος 2018 08:36

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2018 : Focus Locus

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα (ΠΔΚ), ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δήμο Καλαμαριάς στο 

πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά θιν' αλός» και έχει ως βασική του κατεύθυνση την ανάδειξη των νέων δημιουργών και της πειραματικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Από το 2001 που άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά, έχει παρουσιάσει τη δουλειά περισσότερων από 2.500 εικαστικών και επιμελητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει φιλοξενήσει πάνω από 4.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, video art, performance, webart κ.ά. και έχει υποδεχτεί περισσότερους από 70.000 επισκέπτες.
Φέτος το Πεδίο Δράσης Κόδρα, για 18η συνεχόμενη χρονιά δηλώνει παρών στην εγχώρια σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή.
Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 16.09.2018 και ώρα 20:00 στους Κοιτώνες του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα.

Με τον τίτλο “Focus Locus” οι εκθέσεις θα επικεντρωθούν στην έννοια του τόπου και στα φαινόμενα που αναπτύσσονται μέσα και γύρω από αυτόν (εκτοπισμός, μετακίνηση, εγκατάσταση και κατοίκηση) με ένα σαφές ερευνητικό ενδιαφέρον προς την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Καλαμαριάς αλλά και του ίδιου του χώρου του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα. Πυρήνας του φεστιβάλ θα είναι παραδοσιακά η έκθεση του Κόδρα Fresh με έργα πρόσφατων αποφοίτων και τελειοφοίτων σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Επίσης, θα παρουσιαστεί μέρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ) σε ψηφιακή προβολή που θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από ντοκουμέντα και ιστορικές μαρτυρίες της εποχής.
Επιπλέον, ο θεματικός άξονας του ΠΔΚ 2018 θα κινηθεί και γύρω από τον ψηφιακό τόπο και την ψηφιακή μνήμη: στο πλαίσιο της έκθεσης Cyber Art Space θα παρουσιαστούν έργα δύο εικαστικών: το project του Μπάμπη Βενετόπουλου θα αναπτύσσεται στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου ως ψηφιακό δημόσιο έργο επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality). Οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν το έργο και να περιηγούνται γύρω από αυτό με την χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, μέσω ειδικής εφαρμογής που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τους.
Ο Ζαννής Μπαφαλούκος θα παρουσιάσει μία διαδραστική video εγκατάσταση στο κτίριο των Κοιτώνων.
Η ατομική παρουσίαση της εικαστικού και ερευνήτριας Κυριακής Γονή, σε ανοιχτό διάλογο με τα έργα του Fresh, θα ολοκληρώσει τον εκθεσιακό προγραμματισμό της φετινής διοργάνωσης.
Τέλος, το Εθελοντικό Πρόγραμμα που συνιστά πλέον δομικό κομμάτι του Πεδίου Δράσης Κόδρα, θα αποτελέσει το εκπαιδευτικό τμήμα του Φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν εργαστήρια (workshops) και βιωματικές δράσεις.

Φεστιβάλ Παρά Θιν' αλός
Πεδίο Δράσης Κόδρα 2018 : Focus Locus
στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, Καλαμαριά

Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις και εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 18:00-22:00
Διάρκεια εκθέσεων: 16-26 Σεπτεμβρίου 2018

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:
Δημήτρης Μιχάλαρος

Κεντρικοί Επιμελητές:
Ανθή Αργυρίου
Παναγής Κουτσοκώστας

Έκτακτη Επιμέλεια:
Ρένα Πιτσάκη

Συντονισμός Εθελοντικού Προγράμματος:
Μάκης Ανανιάδης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Κόδρα Fresh 2018
Ζωή Αντωνιάδη, Αποστόλης Φιλίππου, Ελλάδα Αχεριώτη, Ελίνα Βερυκίου, Ιφιγένεια Ηλία-Γεωργιάδου, Μπορισλάβα Γεωργιτσέλι, Χριστίνα Δημακογιάννη, Χρύσα Ζαφειροπούλου, Ζωή Θεοδώρου, Μαρία Καλαθάκη, Έιντζι Κορόνα, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Θωμάς Λιούτας, Δήμητρα Μητσάκη, Χρύσα Παναγιωτίδου, Μαρίνα Παπαδάκη, Ευαγγελία Ραφτοπούλου Ευαγγελία, Βαγγέλης Σάββας, Κατερίνα Σαρησάββα, Χάρις Σπανούδη, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Έλενα Χατζηαθανασίου, Βέρα Χοτζόγλου, Julia Gorostidi, Chu Yun-Tien

CyberArt Space
Βενετόπουλος Μπάμπης, Μπαφαλούκος Ζαννής

e-Locus
Γονή Κυριακή

Διοργάνωση:
Τμήμα Πολιτισμού, Δήμος Καλαμαριάς
KatArt-e Art & Technology Lab

Υποστήριξη:
Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ)
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Σχολή Καλών Τεχνών - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr