16 Ιανουάριος 2019

RSS Facebook Twitter

Shirley Valentine

Διαβάστε επίσης

Τρίτη, 17 Απρίλιος 2018 15:00

Τριήμερο εκδηλώσεων από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974 οργανώνει, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη δημόσιων και κοινωνικών φορέων, τριήμερες εκδηλώσεις στις 21-23 Απριλίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, με τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη αφορούν στο καθεστώς της ασφυκτικής λογοκρισίας, προληπτικής και κατασταλτικής, που επέβαλε η δικτατορία του «γύψου» και του κιτς στον Τύπο, την Εκπαίδευση και σε κάθε εκδοχή πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα.

Οι εκδηλώσεις του Σ.Φ.Ε.Α. στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την πρόσληψή της από τη νέα γενιά. Απευθύνονται κυρίως στους μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες,  που αποτελούν την πλειονότητα των επισκεπτών του Χώρου Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση, τον οποίο διαμόρφωσε ο Σ.Φ.Ε.Α 1967-1974, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – πρώην ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν  η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Ως χορηγοί επικοινωνίας συμπράττουν η ΕΡΤ3, η TV100 και ο ΟΑΣΘ.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης όλων των πτυχών φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης κατά την περίοδο της επτάχρονης τυραννίας  ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 προγραμμάτισε:

- Συναυλία (Σάββατο 21 Απριλίου 2018, 9 μ.μ.) με απαγορευμένα και λογοκριμένα από τη χούντα τραγούδια. Συμμετέχουν ο Μανώλης Μητσιάς με το συγκρότημά του και οι Παναγιώτης Καραδημήτρης, Ελισάβετ  Παπαθανασίου και Ελένη Μιχαλοπούλου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο.

- Ημερίδα «Η λογοκρισία στη δικτατορία (1967-1974)» (Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 10.45 π.μ.) για τη λογοκρισία την περίοδο της χούντας στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με εισηγητές πανεπιστημιακούς – ιστορικούς και ζωντανές μαρτυρίες από συγγραφείς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες των οποίων λογοκρίθηκαν τα έργα τους και αρκετοί υπέστησαν συνέπειες από το καθεστώς. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.


Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Εισηγήσεις

Α. Ενότητα
Ηλίας Νικολακόπουλος, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΑΣΚΙ, «Η λογοκρισία από την καχεκτική δημοκρατία στη στρατιωτική δικτατορία».

Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «Η λογοκρισία στην Ελλάδα: τομές και ασυνέχειες με το παρελθόν».

Μαρτυρία: Αντώνης Κούρτης, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφ. «Θεσσαλονίκη» την περίοδο της Δικτατορίας, «Η λογοκρισία στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης».

Δημήτρης Μαυροσκούφης, καθηγητής, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, «“Το πουλί, το χαρτί και το ψαλίδι”, η άσκηση λογοκρισίας στον έντυπο λόγο».

Μαρτυρία: Φρειδερίκη Φαντίδου - Σιδηροπούλου, φιλόλογος

Διάλειμμα 15-20΄

Β. Ενότητα
Νίκος Καραγιαννακίδης, ιστορικός - Ιόνιο πανεπιστήμιο, «Η λογοτεχνία και η τέχνη υπό την επιτήρηση των συνταγματαρχών».

Μαρτυρία: Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης, «Κινηματογράφος και λογοκρισία στα χρόνια της χούντας».

Θανάσης Γιώγλου, ερευνητής ελληνικής μουσικής – ραδιοφωνικός παραγωγός, «Η λογοκρισία στο λαϊκό τραγούδι στην επταετία 1967-1974».

Νίκος Νικονάνος, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου ΑΠΘ, «Η Μακεδονική Καλλιτεχνική εταιρία “ΤΕΧΝΗ” στα χρόνια της δικτατορίας».

Μαρτυρία: Κώστας Γακίδης, ηθοποιός από το Θεατρικό Εργαστήρι, Μνήμες από τις διώξεις του Σωματείου.

Μαρία Καβάλα, δρ Ιστορίας, διδάσκουσα στο ΑΠΘ, «Η λογοκρισία την περίοδο της δικτατορίας μέσα από το βλέμμα και τις καταγραφές των λογοκριτών».

Ανέστης Στεφανίδης, πολιτικός επιστήμονας, υπεύθυνος αρχείων ΚΙΘ, «Η τράπεζα μνήμης - τεκμηρίων για την περίοδο της Δικτατορίας στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Συζήτηση

- Προβολή ντοκιμαντέρ (Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, 7.30 μ.μ.) στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (αίθουσα Παύλος Ζάννας) με τίτλο «Στοργή στο λαό» του Βασίλη Δούβλη, Είναι μια παραγωγή της τηλεόρασης της Βουλής, με άγνωστα ντοκουμέντα από τη λογοκρισία της χούντας στον κινηματογράφο.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ειδικά  για τη συναυλία, η είσοδος θα γίνεται με αριθμημένες προσκλήσεις που θα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας από το ταμείο του Βασιλικού Θεάτρου, από την Τρίτη 17 Απριλίου κατά τις ώρες λειτουργίας του.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr