10 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

Τρίτη, 31 Οκτώβριος 2017 20:15

Ο δήμος Νεάπολης- Συκεών στην Ιταλία για την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία

Στην Ιταλία βρέθηκαν εκπρόσωποι του δήμου Νεάπολης- Συκεών με στόχο την παρουσιάση του προγράμματος για την ενσωμάτωση και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινότητα.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση έναρξης εργασιών, συνοδευόμενη από το πρώτο διακρατικό σεμινάριο και την πρώτη ανταλλαγή πρακτικών ανάμεσα σε επτά εμπλεκόμενους φορείς, και συγκεκριμένα δήμους από επτά ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου για την προώθηση της συνεργασίας στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών. Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα SOLIDA («Δίκτυο δήμων για την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής των προσφύγων και μεταναστών»), με επικεφαλής εταίρο τον ιταλικό δήμο Gioiosa Ionica της Ιταλίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας (24 έως 26 Οκτωβρίου).

Αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές πρακτικές για την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών σε μικρούς και μεσαίους δήμους, αιρετοί εκπρόσωποι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής από δήμους της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας, έλαβαν μέρος στις προγραμματισμένες συναντήσεις, στα σεμινάρια και στα εργαστήρια διαδραστικού χαρακτήρα. Κατά τη διάρκειά τους παρουσίασαν τις δράσεις των δήμων τους και αντάλλαξαν εμπειρίες και συμπεράσματα, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν σε σειρά παρόμοιων συναντήσεων που θα ακολουθήσουν στην έδρα του κάθε δήμου-εταίρου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Πολιτισμός κι εκπαίδευση

Τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, που ήταν και ο μοναδικός εταίρος από την Ελλάδα, εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μιχάλης Πάππου και η επιμελήτρια από το πρόγραμμα REACT Χρύσα Ζηζοπούλου, οι οποίοι μετέφεραν στους συμμετέχοντες φορείς τις πλούσιες δράσεις του δήμου.

«Από το δωρεάν Σχολείο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών μέχρι το Πρόγραμμα REACT και τη φιλοξενία εκατοντάδων προσφύγων, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αποδεικνύει έμπρακτα εδώ και χρόνια την ιδιαίτερη ευαισθησία του στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών», σημειώνει ο κ. Βουλγαρίδης, συμπληρώνοντας ότι «επιδιώκουμε να συμμετέχουμε σε κάθε δράση που μπορεί να μεταφέρει και σε άλλους δήμους τις δικές μας πρακτικές και εμπειρίες, αλλά και να μας δώσει έναυσμα για νέες ιδέες και σκέψεις, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο ομαλή κοινωνική τους ένταξη».

«Ήταν μια αναγνωριστική πρώτη συνάντηση που έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πάρουν μία πρώτη εικόνα για τους τρόπους ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών που υιοθετούν διαφορετικοί ευρωπαϊκοί δήμοι μικρού και μεσαίου μεγέθους, τους οποίους θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω στις μετέπειτα συναντήσεις μας», σχολιάζει η κα Ζηζοπούλου, προσθέτοντας ότι «από την πρώτη αυτή εικόνα που λάβαμε, μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι δήμοι, με μικρές αποκλίσεις, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του πολιτισμού αλλά και την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών, ενώ κάποιοι, όπως ο ιταλικός δήμος που μας φιλοξένησε, τους προσφέρουν ακόμα και εργασία στις δομές καθαριότητας του ίδιου του δήμου».

43 διαμερίσματα, 232 θέσεις, 294 πρόσφυγες

Ιδιαίτερη είναι η ευαισθησία που έχει επιδείξει ο δήμος Νεάπολης- Συκεών από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη στο θέμα των προσφύγων. Σημειώνεται ότι πρωτοστατώντας στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφυγών REACT, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο δήμος αύξησε σταδιακά τις θέσεις φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα από 135 σε 232 και τα διαμερίσματα από 20 στα 43, καλύπτοντας 182 θέσεις. Από την αρχή του προγράμματος στο δήμο Νεάπολης-Συκεών έχουν φιλοξενηθεί και έχουν φύγει για το εξωτερικό 144 πρόσφυγες με τα παιδιά τους, ενώ σήμερα φιλοξενούνται 150, αγγίζοντας συνολικά τους 294, στους οποίους ο δήμος παρέχει όλες τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι δημότες και πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ψυχοκοινωνικής και ιατρικής παρακολούθησης, σχολικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων αλλά και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, καθώς και εκμάθησης της ελληνικής αλλά και της αγγλικής γλώσσας σε ενήλικες.

«Από την πρώτη στιγμή ως δήμος κατ’ εξοχήν του ξεριζωμού και των προσφύγων, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για μια ανθρώπινη φιλοξενία όλων αυτών των θυμάτων του πολέμου, προτείνοντας και διεκδικώντας μια σειρά λύσεων. Πεισμένοι ότι δεν δικαιολογείται καμιά μορφή ξενοφοβίας και ρατσισμού ανοίξαμε την αγκαλιά μας, μαζί με όλη την κοινωνία, και υποδεχόμαστε τις οικογένειες των προσφύγων στις γειτονιές μας και τα μικρά παιδιά τους στα σχολεία στο δρόμο να ξαναβρούν την ελπίδα και το χαμόγελο», αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, υποστηρίζοντας σταθερά ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε».

«Αν θέλουμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα, η συνέχιση του προγράμματος REACT και οι όροι του πρέπει να εξετασθούν μεθοδικά από τους υπευθύνους ώστε να παραβλεφθούν αγκυλώσεις που προΰπήρχαν και να παρέχει ευλυγισία και δυνατότητα άμεσης ανακατανομής των θέσεων», επισημαίνει επαναφέροντας την πρότασή του για την «ενοικίαση 1.000 και πλέον διαμερισμάτων στο Ν.Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των οικογενειών που διαβιούν αυτή τη στιγμή στα κέντρα φιλοξενίας υπό απάνθρωπες συνθήκες».

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]