20 Οκτώβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετάρτη, 09 Οκτώβριος 2019 18:45

15 χρόνια από την εκλογή του Πατριάρχου Θεοδώρου

Δεκαπέντε χρόνια πίσω γύρισαν σήμερα οι μνήμες στον ναό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, εκεί όπου στις 9 Οκτωβρίου του 2004, εκλεγόταν παμψηφεί στον ιεραποστολικό θρόνο του Αγίου Μάρκου και όλης της Αφρικής, ο από Ζιμπάμπουε Θεόδωρος.

Με τη συγκίνηση να τη συγκρατεί δύσκολα, ο προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου έφερνε και πάλι στο νου εκείνες τις ιστορικές εκείνες στιγμές, όταν ο τοποτηρητής του Θρόνου Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, αναφωνούσε, μετά την έβδομη συνεχή ψήφο, «Άξιος» για τον από εκείνη τη στιγμή Πατριάρχη Θεόδωρο.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι τον στήριξαν στο έργο του, και κυρίως την Ελλάδα, την Κύπρο και τον ελληνισμό της Αιγύπτου. Ένα έργο που περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου, μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος αφιέρωσε αυτήν τη μεγάλη ημέρα, την τόσο σημαντική για το Παλαίφατο Πατριαρχείο αλλά και για τον ίδιον προσωπικά, στον «απόδημο Έλληνα», μία ανακοίνωση που ικανοποίησε τους εκπροσώπους του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που είχαν έρθει να τον συγχαρούν για την 15ετή πατριαρχεία του, τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, κ. Εδμόνδος Κασιμάτης όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη.

Τέλος, ο Πατριάρχης Θεόδωρος αφιέρωσε μέρος του λόγου του στους μετανάστες και ειδικά στα παιδιά που έχουν χαθεί στη θάλασσα της Μεσογείου, εκφράζοντας την ευχή να ηρεμήσει η κατάσταση όπου υπάρχουν πολιτικές αναταράξεις και εκεί να ξανανοίξουν οι εκκλησιές όπως συνεχώς γίνονται στην Αίγυπτο, δίνοντας τέλος την υπόσχεση ότι θα κτίσει ένα μνημείο για τα παιδιά αυτά, φτιαγμένο από πέτρα, ξύλο και αλμύρα, για να θυμίζει το πώς χάθηκαν, τα περισσότερα μέσα σε βάρκες στο πέλαγο…

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr