23 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δευτέρα, 03 Οκτώβριος 2016 18:45

Στα παρασκήνια δύο μεγάλων εκθέσεων του Τελλογλείου

Μία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει την προετοιμασία των δύο μεγάλων εκθέσεων της νέας σεζόν,

 «O Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού». Οι δύο εκθέσεις θα  εγκαινιαστούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016, στις 18.30. 

H δράση «Making of: Στα παρασκήνια δύο μεγάλων εκθέσεων» θα πραγματοποιηθεί στις 13, 14 και 15 Οκτωβρίου (από τις 10.00 ως τις 14.00), και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να είναι παρόντες στα τελευταία στάδια των εργασιών που απαιτούνται για να παρουσιαστούν τα έργα στο κοινό.

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Ελλάδα μία τέτοια παρουσίαση, ενώ και διεθνώς αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο γεγονός. «Έχουμε δύο πολύπλοκες εκθέσεις με μακρόχρονη προετοιμασία, η οποία επιτρέπει το άνοιγμα στο κοινό, καθώς μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Σκεφτήκαμε λοιπόν να αποκαλύψουμε στο κοινό τα μυστικά της προετοιμασίας, να του δώσουμε την ευκαιρία να συμμετάσχει από κοντά σε αυτό που λέμε “κουζίνα” των εκθέσεων», εξηγεί η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, η οποία έχει τη γενική ευθύνη των δύο εκθέσεων.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο «Making of…» πρέπει να καλέσουν στα τηλέφωνα 2310991610 και 2310247111 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 – 15:00, για να κρατήσουν θέση και να πάρουν οδηγίες σχετικά με την αγορά και την παραλαβή των εισιτηρίων. Το κόστος συμμετοχής είναι 10€ ανά ημέρα.
Όσοι συμμετάσχουν και τις δύο πρώτες ημέρες (13 και 14 Οκτωβρίου), έχουν έκπτωση 50% στο εισιτήριο της τρίτης ημέρας (15 Οκτωβρίου).

Με την αγορά του εισιτηρίου οι συμμετέχοντες έχουν έκπτωση 50% στους καταλόγους των εκθέσεων.
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 30 άτομα την ημέρα. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Πέντε θέσεις ανά ημέρα θα προσφερθούν δωρεάν σε φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.

Οι εκθέσεις «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» φωτίζουν το ζήτημα των ελληνογαλλικών σχέσεων τον 19ο αιώνα μέσα δύο σημαντικές ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα και τη Γαλλία: την Επανάσταση του 1821 και την Πολιορκία του Παρισιού το 1870. Οι δύο αυτές διοργανώσεις του Τελλογλείου πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και σε συνεργασία με μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας και της Γαλλίας. 
Η έκθεση «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» προτείνει μια πρωτότυπη ανάγνωση των δύο έργων του Ντελακρουά, «Οι Σφαγές της Χίου» και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»,  μέσα από αντίγραφα: το πρώτο σε φυσικό μέγεθος (περ. 4,5 Χ 3,5 μ.) από τον Ευάγγελο Ιωαννίδη, έργο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, που φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο Χίου, και το δεύτερο σε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή από τον Δ[…] Βασιλείου, που βρίσκεται στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Επίσης θα παρουσιαστούν πρωτότυπα έργα του Ντελακρουά, που μεταφέρονται από το Παρίσι και την Αθήνα,  αρχειακό υλικό για την καταστροφή της Χίου, ιστορικές εκδόσεις, ενδυμασίες και συνοδευτικά αντικείμενα από το Μουσείο Delacroix στο Παρίσι, χαρακτικά του Αγώνα με φιλελληνικά θέματα και άλλες εκδοχές του θέματος   των Σφαγών από τον Χιώτη λόγιο Κωνσταντίνο Κανελλάκη και από τον Thomas Barker. Μεγάλο επικό έργο της Βάνας Ξένου (1990), εμπνευσμένο από τις Σφαγές της Χίου του Ντελακρουά, συμπληρώνει την έκθεση.

Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά πανοράματα του 19ου αιώνα, που  απεικονίζει μία από τις κρισιμότερες μάχες του Γαλλοπρωσικού Πολέμου,  πρωταγωνιστεί στην έκθεση «Ο Φιλιποτό  δημιουργεί το Πανόραμα  της Πολιορκίας  του Παρισιού». Παρουσιάζονται τα σωζόμενα τμήματά του που βρίσκονται στη συλλογή του Τελλογλείου. Πλαισιώνονται από πίνακες διαπρεπών Γάλλων ζωγράφων του 19ου αιώνα  από τις συλλογές του Μουσείου του Στρατού στο Παρίσι (Musée de l’Armée-Invalides), που αποτυπώνουν σκηνές του Γαλλοπρωσικού πολέμου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, πολλά άλλα εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό.
Διάρκεια εκθέσεων: 18 Οκτωβρίου 2016 - 31 Ιανουαρίου 2017

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]