29 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δευτέρα, 15 Ιούλιος 2019 20:14

Το 4ο Amari Green Festival θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 24 Ιουλίου

Στο Αμάρι Ρεθύμνου, διοργανώνεται και φέτος από 20 έως 24 Ιουλίου, το 4ο Amari Green Festival, με τη συμμετοχή των κατοίκων, επιστημόνων, καλλιτεχνών και εθελοντών στον δήμο που λόγω τοποθεσίας χαρακτηρίζεται ως η καρδιά της Κρήτης.

Πρόκειται για φεστιβάλ θεσμό πολιτισμού, που στοχεύει στην ανάδειξη της ενδοχώρας, τιμά την ύπαιθρο χώρα και διεξάγεται στα χωριά του δήμου Αμαρίου με διοργανωτές τον τοπικό δήμο με την κοινωφελή εταιρεία του και την πολιτιστική εταιρεία "Είδομεν", ενώ συμμετέχουν ενεργά τόσο η περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο του νομού.

Με περισσότερες από 30 εκδηλώσεις ενταγμένες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, για πέντε ημέρες, 400 αμαριώτες, καλλιτέχνες, μουσικοί , επιστήμονες και εθελοντές από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο, θα συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή όπως χαρακτηρίζεται για το διαπολιτισμό, τη γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα.

Εκδηλώσεις όπως συναυλίες, θέατρα, χορός, εκθέσεις, τοπική γαστρονομία, έθιμα, εκδρομές, ημερίδες, εκπαίδευση, τέχνη, πολιτισμός και πολλά άλλα καθιστούν το Amari Green Festival ευκαιρία σύμφωνα με τους διοργανωτές για μία γνωριμία με την αυθεντική Κρήτη.

Όλα τα χωριά του δήμου θα συμμετέχουν ως χώροι εκδηλώσεων του φεστιβαλ, το μεγαλύτερο όμως μέρος των εκδηλώσεων του Amari Green Festival 2019, θα πραγματοποιηθεί στην Σχολή Ασωμάτων - στο Κτήμα Πάνακρον - στο κέντρο του δήμου Αμαρίου.

«Η αναβίωση της καθημερινής ζωής, όπως αυτή ίσχυε τα παλιά χρόνια στα αμαριώτικα χωριά, μέσα από δραστηριότητες που ξυπνούν μνήμες ιστορικές, όπως η παλαιινή μπουγάδα στη βρύση, το ζύμωμα του ψωμιού και ο περίτεχνος στολισμός των κουλουριών του γάμου, τα παιχνίδια που έπαιζαν παλιά τα παιδιά στους δρόμους και τις αλάνες, είναι ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στα χωριά με τη συνεργασία των Πολιτιστικών τους Συλλόγων. Ξεναγήσεις φυσιολατρικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, εργαστήρια και δράσεις για παιδιά, μαγειρικές του τόπου και στο φινάλε του Φεστιβάλ ένα μεγάλο αντάμωμα όλων για να απολαύσουν την εμπειρία της αυθεντικής Αμαριώτικης παρέας. Ημερίδες επιστημονικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιηθούν από τους σημαντικότερους κρατικούς φορείς και διακεκριμένους ομιλητές. Κορυφαία εκδήλωση του Amari Green Festival 2019 έχει τίτλο, «Η λατρεία των Αγίων του Αμαρίου».

Η Μαρία Καναβά, φιλόλογος - ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ του παν/μιου της Σορβόννης, θα παρουσιάσει «Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο της τοπικής Εκκλησίας της Επαρχίας Αμαρίου», φωτίζοντας τη σημασία της λατρείας των Αγίων στη ζωή των κατοίκων μέσα από τις πανηγύρεις των χωριών, τη σημαντικότητα των εκκλησιαστικών κειμηλίων και των υπολοίπων θησαυρών προκειμένου να τονωθεί το θρησκευτικό αίσθημα αλλά και την ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η κληρονομιά στο ακέραιο στις επόμενες γενιές», αναφέρεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και τις εκθέσεις τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν στο κτήμα Πάνακρον ενώ όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός «…θα συναντηθούμε σε μία γιορτή ιστορίας, πολιτισμού και λαϊκής παράδοσης. Μια γιορτή μουσικής και γαστρονομίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή του Αμαρίου, τα ήθη και έθιμα της περιοχής, μιας περιοχής με σπουδαία και πολυσήμαντη ιστορική πορεία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από 20 έως 24 Ιουλίου στο Αμάρι να ζήσουμε μαζί ένα μοναδικό και υπέροχο πάντρεμα πολιτισμού, μουσικής και παράδοσης».

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]