18 Ιούνιος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος 2019 20:15

«Χείμαρροι της Άνοιξης– Βάλτοι του Φθινοπώρου. Θέλουμε ακόμα ν' αλλάξουμε τον κόσμο;» Ημερίδα μέ θεμα την αλληλεπίδραση τέχνης

Ενέχει πολιτική η τέχνη; Ενέχει αισθητική η πολιτική; Διαδραματίζει ακόμα και σήμερα η τέχνη ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής σκέψης και πόση αισθητική εμπεριέχει η πολιτική πράξη;

Πενήντα χρόνια μετά την άνοιξη του 1969 και την απεργία στο Χάρβαρντ (κινητοποιήσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ, οι οποίες παράλληλα με τις κοινωνικές διεκδικήσεις για ειρήνη, πάταξη των φυλετικών και ταξικών διακρίσεων, πλήρη ισότητα των φύλων, κ.α "γέννησαν" μια πλούσια και εξαιρετικά σημαντική καλλιτεχνική παραγωγή, τόσο στις εικαστικές τέχνες όσο και στη μουσική, το σινεμά και την λογοτεχνία), στο MOMus -Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη / Μονή Λαζαριστών/Θεσσαλονίκη, "τρέχει" από τον περασμένο Οκτώβριο μεγάλη έκθεση- εικαστικός και ιδεολογικός "διάλογος" έργων και εννοιών με τίτλο : «Ανοιξιάτικοι χείμαρροι / Αφίσες από την απεργία στο Χάρβαρντ. Άνοιξη 1969. Συλλογή Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre / Ρωσική Πρωτοπορία – Συλλογή Κωστάκη», το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη.

Στη διπλή έκθεση που επιμελείται η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Τζώνη και τη Liane Lefaivre, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύνολο 54 αφισών, φτιαγμένων με το χέρι στο τυπογραφείο της Σχολής Design του Χάρβαρντ, καθώς και αρχειακό υλικό από την ιστορική πλέον απεργία των φοιτητών στο ίδιο πανεπιστήμιο, την άνοιξη του 1969, καθώς και 150 και πλέον έργα από τη συλλογή και το αρχείο του Γιώργου Κωστάκη, και παρακολουθεί τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας με έμφαση στις πειραματικές καλλιτεχνικές και προπαγανδιστικές εκτυπώσεις των χρόνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1917.

«Ήμασταν απλώς ένας κρίκος μιας αλυσίδας, που τραβά στο παρελθόν και συνεχίζει στο μέλλον. Η Ιστορία ανάγεται στο 1917, συνεχίζεται στο '69 και επαναλαμβάνεται με σοβαρές παραλλαγές, ενίοτε και παρωδίες... Ο αγώνας ενάντια στην καταστολή από το κράτος και τα συμφέροντα δεν τελειώνει ποτέ και πρέπει να ανανεώνεται από γενιά σε γενιά... Έχω βαθιά συναίσθηση της δύναμης τη εικόνας αλλά και των δημαγωγικών της χρήσεων. Εξάλλου, κανείς δεν είχε καλύτερα γραφιστικά απ τους ναζί. Είναι και η αφίσα ένα εργαλείο και η αξία της εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται», λεγε τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε με αφορμή την έκθεση ο 77χρονος πλέον αρχιτέκτονας Harvey Hacker, ο σχεδιαστής της περίφημης «Γροθιάς», που έγινε σύμβολο της εξέγερσης στο Χάρβαρντ.

"Kαι μετά τι;"

"Ο χρόνος θα δείξει" απαντά στο ερώτημα ο 81 ετών σήμερα Αλέξανδρος Τζώνης, γεννημένος στην Αθήνα (πέρασε ένα μεγάλο μέρος της παιδικής του ζωής στη Θεσσαλονίκη), που ως νεαρός καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στα 1969, ενεπλάκη εκών- άκων στα γεγονότα της απεργίας, καθώς είχε ήδη αναλάβει το «πρότζεκτ» της αρχειακής συγκέντρωσης όλου του «επαναστατικού υλικού» της εξέγερσης. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Delft, στη συλλογή του οποίου ανήκουν τα εκτιθέμενα έργα, χρησιμοποιεί μάλιστα (για την επίκληση του χρόνου ως μέσου «ανάλυσης» της ποιότητας και της διεισδυτικότητας της τέχνης)το εμβληματικό έργο του Φρανθίσκο Γκόγια «Η 3η Μαΐου του 1808» (προς τιμήν της ισπανικής αντίστασης στον ...κατακτητικό αλλά και απελευθερωτικό στρατό του Ναπολέοντα στον πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου), που έχει έκτοτε εμπνεύσει μια σειρά μεταγενέστερων εικαστικών δημιουργιών -αναφορές σε πολιτικά, επαναστατικά γεγονότα...).

Η έκθεση στη Μονή Λαζαριστών επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου – πήρε όμως παράταση (έως 7 Απριλίου 2019) και έγινε η αφορμή για την διοργάνωση μεθαύριο (Σάββατο 23 Φεβρουαρίου) ημερίδας με τίτλο «Χείμαρροι της Άνοιξης – Βάλτοι του Φθινοπώρου. Θέλουμε ακόμα ν' αλλάξουμε τον κόσμο;» και θέμα τα προοδευτικά κινήματα νεολαίας σήμερα. Τη μεθαυριανή ημερίδα συνδιοργανώνουν το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη και το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη-Θεσσαλονίκη).

Ομιλητές την ημερίδα είναι μεταξύ άλλων οι: Ανδρέας Τάκης, πρόεδρος ΔΣ του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus , Μιχάλης Μπαρτσίδης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Μαρία Τσαντσάνογλου, καλ. διευθύντρια MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, ο δημοσιογράφος – πολιτικός (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ) Νίκος Ξυδάκης, ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σταυρακάκης, ο κοινωνιολόγος – αναπληρωτής καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Πεχτελίδης, ο ζωγράφος- υποψήφιος διδάκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστήμιου  και η Χριστίνα Γραμματικοπούλου, ιστορικός και θεωρητικός τέχνης, εκδότρια του περιοδικού τέχνης Interartive και μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Purple Noise, ενώ τον κριτικό σχολιασμό και τις παρεμβάσεις στη συζήτηση ανέλαβαν εκπρόσωποι ομάδων με ακτιβιστική δράση, μεταξύ των οποίων: Μάριος Σπύρογλου (Σφήνα - Παρεμβατικές Κολλεκτίβες), Κώστας Τερζόπουλος (Γυμνοί Ποδηλάτες), Θωμάς Διάφας (Thessaloniki Queer Artσ Festival), The Girls (ακτιβιστικές performances).

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr