19 Οκτώβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρίτη, 13 Μάρτιος 2018 10:48

Η Εσθονική Ορχήστρα Glasperlenspiel Sinfonietta στο ΜΜΘ

Διάσημες Ορχήστρες στο ΜΜΘ

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, ώρα 21:00
Εσθονική Ορχήστρα Glasperlenspiel Sinfonietta
Εσθονική Χορωδία Collegium Musicale
Αλέξανδρος Σαρακενίδης, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Jaan Ots

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Εσθονικής Δημοκρατίας (1918-2018), η εσθονική ορχήστρα Γκλασπέρλενσπιλ (μετ. Το παιχνίδι με τις χάντρες) περιοδεύει σε ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας της με Έλληνες καλλιτέχνες.

Στις 18 Μαρτίου 2018 η εσθονική συμφωνιέτα (μουσικό σύνολο μικρότερο από συμφωνική ορχήστρα αλλά μεγαλύτερο από σύνολο μουσικής δωματίου) θα συμπράξει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον διακεκριμένο πιανίστα Αλέξανδρο Σαρακενίδη, έναν καλλιτέχνη που συνδυάζει δυναμισμό και δεξιοτεχνία.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου (Μότσαρτ, Μπαχ), αλλά και έργα Εσθονών συνθετών, όπως ο Άρβο Περτ, από τους σημαντικότερους στον κόσμο εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής. Τη συναυλία θα πλαισιώσει η χορωδία από την Εσθονία Collegium Musicale.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α? Μέρος
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Divertimento σε ρε μείζονα, K 136, “SalzburgSymphony No 1”
Johann Sebastian Bach (1685-1750), Κοντσέρτο για πιάνο, Αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, BWV1052

Β? Μέρος
Pärt Uusberg (1986), Glow in the Skies of Estonia... για ορχήστρα εγχόρδων (ανάθεση για την Glasperlenspiel Sinfonietta, 2015)
Arvo Pärt (1935), Adam?s Lament για χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων

Αλέξανδρος Σαρακενίδης πιάνο
Μουσική διεύθυνση Jaan Ots

Tο ρεπερτόριο της Glasperlenspiel Sinfonietta περιλαμβάνει όχι μόνο κλασικά αριστουργήματα αλλά και καινοτόμα πρότζεκτ σε ένα εξαιρετικά δραστήριο πρόγραμμα. H ορχήστρα παρουσιάζει τη μουσική του παρελθόντος ως ένα ζωντανό οργανισμό και ως μια απολαυστική εμπειρία, από την οποία οι ακροατές αποκομίζουν την αίσθηση της ζεστασιάς και της ενέργειας.

Ο πιανίστας Αλέξανδρος Σαρακενίδης έχει χαρακτηριστεί ως καλλιτέχνης που συνδυάζει «δυναμισμό, δεξιοτεχνία και στιλιστική κατανόηση». Γεννήθηκε στις Σέρρες, σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε ανώτερες σπουδές πιάνου στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τον Ιούνιο 2015 αποφοίτησε από το LUCA -Arts/Lemmensinstituut του Leuven του Βελγίου, με τον ανώτερο μεταπτυχιακό τίτλο και την ανώτατη διάκριση (summa cum laude).

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Παραστάσεις: Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, ώρα 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15?, 10?, 5? (μειωμένο)

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Δημοκρατίας της Εσθονίας, για τα 100 χρόνια της Εσθονικής Δημοκρατίας.

Με την υποστήριξη:
Εσωτερικός Τροχός Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με:
Estonian Record Productions

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr