22 Οκτώβριος 2018

RSS Facebook Twitter


Warning: Creating default object from empty value in /home/thpress/public_html/components/com_k2/views/itemlist/view.html.php on line 146
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr

Website URL:

Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018 13:04

Το Ζώδιο του Μήνα – Σκορπιός

Τέλη Οκτωβρίου έχουμε την αλλαγή της θερινής ώρας, γεγονός που πάντοτε σκιαγραφεί την εγγενή εσωστρέφεια ενός Ήλιου στο Σκορπιό, που φέτος μεσουρανεί από τις 23/10 μέχρι και τις 21/11.

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές που ασχολούνται με τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη σχέση της με τις διαταραχές ύπνου. Αν και η σχέση των δύο διαταραχών είναι σαφής, προς το παρόν δεν έχουν κατανοηθεί τα αίτια αυτής της σχέσης.

Πήγα  την επομένη της πρεμιέρας.  Σειρά  πρώτη,   θέση επτά.   Άριστη τοποθέτηση. Ορίζοντας ανοικτός προς τη σκηνή.   Επάνω της αραδιασμένες  δέκα- δώδεκα καρέκλες. Από ψηλά κρέμονται  τρία κατεστραμμένα  παράθυρα   στραμμένα  στο κοινό , σύμβολα  της  μαύρης εποχής που κουρέλιασε  χειρότερα  μια, ήδη,  διάτρητη  χώρα απ’  τις σφαίρες του Β΄ Παγκοσμίου  Πολέμου κι ένα μισοφαγωμένο δάπεδο, πες  μωσαϊκό βημάτων ανθρώπων εξουσίας, πολύπαθων μεταναστών- προσφύγων, ανταρτών – μελών  του Δημοκρατικού Στρατού και, ασφαλώς,  τρομαγμένων πολιτών-θυμάτων του εμφύλιου σπαραγμού  (1945-1949).

Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως έχει την εξαιρετική τιμή και ευλογία να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, από την Τρίτη 23 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018.

Tα παιχνίδι ανάμεσα στον Ατρόμητο και τον Αστέρα, για το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το ματς του Ολυμπιακού με τον Ήφαιστο, για τη Basket League, καθώς και το ντέρμπι «αιωνίων» για την Α1 βόλεϊ ανδρών, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας.

Επειδή, σύμφωνα με στατιστικές, μία στις δέκα περίπου γυναίκες θα εμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη, ας δούμε πέντε σημαντικά στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζετε.

-Η επιλόχειος κατάθλιψη συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε ένα μήνα από τον τοκετό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 6 μήνες μετά. Τα αίτιά της δεν είναι απολύτως γνωστά, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονολογικές αλλαγές που βιώνει η γυναίκα.

-Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Σε κάποιες γυναίκες είναι πιο ήπια, ενώ σε άλλες ιδιαίτερα έντονα και τις εμποδίζουν να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

-Σήμερα η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι η γυναίκα να παραδεχτεί το πρόβλημα και να ζητήσει άμεσα βοήθεια από ειδικό. Με ψυχοθεραπεία και, σε κάποιες περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή, η επιλόχειος κατάθλιψη ξεπερνιέται.

-Και οι άντρες μπορεί να βιώσουν επιλόχειο καταθλίψη. Ένα μικρό ποσοστών μπαμπάδων έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού τους, και μάλιστα πιο ευάλωτοι, σύμφωνα με έρευνες, είναι οι νεότεροι σε ηλικία μπαμπάδες.

-Η επιλόχειος κατάθλιψη δε σημαίνει ότι είστε κακή μητέρα. Πολλές γυναίκες δεν μιλούν γι’ αυτό που περνούν και νιώθουν ντροπή και ενοχές, γιατί θεωρούν ότι οι άλλοι θα τις κακοχαρακτηρίσουν ή θα θεωρήσουν ότι δεν είναι καλές μαμάδες. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι αρρώστια και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι είστε κακή μητέρα.

Πηγή: mother.gr

Κατάντια! Τα εμβληματικά πανεπιστήμια της Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε στέκια διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ή σε «ορμητήρια» ακραίων στοιχείων, και με «παρένθετη» κυβερνητική ευθύνη.

Τα οστά είναι ζωντανοί σχηματισμοί και χρειάζονται ασβέστιο για να παραμείνουν υγιή. Χωρίς αρκετό ασβέστιο, τα οστά γίνονται εύθραυστα και μπορεί να σπάσουν πολύ εύκολα. Ο καλύτερος τρόπος για να εφοδιάσουμε τα οστά και τα δόντια με αρκετό ασβέστιο είναι η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο.

Πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν ότι οι ενήλικες κάτω των 50 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν 1200 mg. Μπορεί το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Είναι δύσκολος ο ακριβής προσδιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου από ένα άτομο και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί αν αυτή η πρόσληψη είναι επαρκής για το συγκεκριμένο άτομο.

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου εξαρτάται και από την εντερική απορρόφηση και την αποβολή από τα νεφρά.Η απορρόφηση του ασβεστίου από τον εντερικό σωλήνα είναι της τάξης του 30-35% του προσλαμβανομένου ασβεστίου, αλλά μπορεί να μεταβάλλεται κατά πολύ από άτομο σε άτομο και εξαρτάται και από την πρόσληψη του ασβεστίου και από την επάρκεια της βιταμίνης D.

Η συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου αναμένεται να βελτιώσει το ισοζύγιο του ασβεστίου και να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων στα άτομα που έχουν ήδη έλλειψη ασβεστίου. Μελέτες, όπως η WHI (Women’s Health Initiative), στις οποίες η μέση ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου ήταν τουλάχιστον 1200 mg, έδειξαν ότι η περαιτέρω πρόσληψη ασβεστίου δεν είχε οφέλη.

Αποτελέσματα από την πρόσφατη μελέτη έδειξαν ότι, παρά το ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ικανοποιητική πρόσληψη και του ασβεστίου και της βιταμίνης D, εφόσον τα επίπεδα της βιταμίνης D διασφαλισθούν, είτε από τα συμπληρώματα, είτε από την έκθεση στον ήλιο, τότε δεν απαιτείται καθημερινά η λήψη ασβεστίου άνω των 800 mg, για τη διατηρηση της ικανοποιητικής ομοιόστασής του από τον οργανισμό.

Χρειάζεται επαρκής πρόσληψη και ασβεστίου και βιταμίνης D για την μείωση των καταγμάτων και ιδίως του κατάγματος του ισχίου. Επιπροσθέτως, τα άτομα χρειάζεται να ακολουθούν μια συνολικά υγιεινή διατροφή η οποία καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, φρούτων και λαχανικών για την πρόληψη των καταγμάτων και τη συνολική υγεία. Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική και αποσπασματική χορήγηση ενός μεμονωμένου στοιχείου (μετάλλου ή ιχνοστοιχείου) ή μιας βιταμίνης, σε πληθυσμούς οι οποίοι είναι εξ ορισμού ετερογενείς, δεν επιλύει προβλήματα. Τα οστά δεν είναι μόνο ασβέστιο και μόνο του το ασβέστιο δεν φτάνει.

 

Ιωάννης Κ. Tριανταφυλλόπουλος, MD,MSci,PhD,FEBOT
Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε χθες στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής έκθεση με θέμα «Τα 100 πρώτα χρόνια της Τυπογραφίας μέσα από τους θησαυρούς της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας» και εξήρε το γεγονός ότι η πραγματοποίηση της παρούσας έκθεσης αποτελεί το εμβληματικό αποτέλεσμα της συνεργασίας της «Ελβετικής Ένωσης Φίλων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας» και της «Νικολοπουλείου Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας» με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή-Παναγιωτίδου, μια μορφή - σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης.

Σελίδα 1 από 4143