08 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 14 Μάιος 2019 17:30

Παυλόπουλος - Τζινπίνγκ: «Κατανόηση από την πλευρά της Κίνας» για την κυπριακή ΑΟΖ

Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις, αλλά και η συνεργασία της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωί στο Πεκίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Παυλόπουλος έθεσε προς τον πρόεδρο της Κίνας και το ζήτημα του Κυπριακού και της κυπριακής ΑΟΖ, με φόντο και τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση, υπήρξε κατανόηση από την πλευρά της Κίνας.

«Οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον φίλο κ. Σι Τζινπίνγκ μου έδωσαν την δυνατότητα να εκθέσω τις θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Κίνα, αλλά και με τις σχέσεις της Κίνας γενικότερα. Γιατί εμείς οι Έλληνες, όπως εξήγησα στον Κινέζο πρόεδρο, βλέπουμε την Ελλάδα ως μέρος της διεθνούς κοινότητας, ως εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση.

Υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα μας επιδιώκει «τις καλύτερες κατά το δυνατόν σχέσεις με την Κίνα, πάντοτε όμως με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Είναι προς όφελος, και της Κίνας και της Δύσης και της Ευρώπης να συνεργασθούν πάνω σ΄αυτή την κατεύθυνση, γιατί αυτή η οικονομική συνεργασία θα είναι η βάση για μια ευρύτερη συνεργασία και συνδημιουργία σε διεθνές επίπεδο, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη όλοι» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως βάση αυτής της συνεργασίας μπορεί και πρέπει να είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών.

«Είναι λάθος, όπως τόνισα - το έχω πει επανειλημμένα, το τόνισα για μια ακόμη φορά- να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύγκρουση Πολιτισμών. Όλως αντιθέτως, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, την οποία εμείς ο Έλληνες θέλουμε να αποκαταστήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε. Και το καλύτερο μέσο φυσικά είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών. Μέσα απ΄ αυτό τον Διάλογο των Πολιτισμών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν, από εκείνα τα οποία μας χωρίζουν» παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως εξήγησε στον Κινέζο πρόεδρο ότι η λύση του Κυπριακού με βάση το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου, όπως επίσης η υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου – που είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην ουσία συνιστούν επιταγές σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αλλά και του ευρωπαϊκού.

«Νομίζω, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση, ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της Κίνας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν μάλιστα αυτή την ώρα έχουμε την κατανόηση και από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ και από πλευράς ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]