21 Φεβρουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2019 18:26

Φωτίου: Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ταχύτερη μεταφορά των ασυνόδευτων ανήλικων

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ταχύτερη μεταφορά των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων από τα Κέντρα Υποδοχής στις Δομές Φιλοξενίας τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της UNICEF, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME).

Επίσης, εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας με τους παραπάνω διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ενώ συζητήθηκαν το στρατηγικό πλάνο της UNICEF στην Ελλάδα για το 2019, καθώς και η επέκταση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Φωτίου δήλωσε: «Τα παιδιά, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό και στην προσπάθεια για τη συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, προωθούμε σειρά άμεσων μέτρων για τα ανήλικα που καταφθάνουν στη χώρα. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους διεθνείς οργανισμούς, απλοποιούμε τις διαδικασίες και δημιουργούμε επιπλέον δομές για τη φιλοξενία τους, με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών».

Από την πλευρά της, η Afhsan Khan, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας και ειδική συντονίστρια για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ευρώπη, τόνισε: «Η UNICEF, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG HOME) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υποστηρίζουν ενεργά τη στρατηγική του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση του μοντέλου Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης και της πλήρους εφαρμογής των νέων νομοθεσιών για την επιτροπεία και την αναδοχή, προωθώντας την ευημερία κάθε παιδιού στη χώρα».

Η Ελίζα Τσακίρη, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής και Προγραμματικής Υποστήριξης του ΔΟΜ Περιφερειακού Γραφείου Βρυξελλών, ανέφερε: «Το υπουργείο Εργασίας συζήτησε τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό αναφορικά με τη στέγαση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Ο ΔΟΜ χαιρετίζει αυτό το σημαντικό βήμα εκ μέρους της κυρίας Φωτίου και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την UNICEF και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με γνώμονα τις βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρέλλας, καθώς και η ειδική γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων πόρων, Λίλα Κόγου.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]