26 Φεβρουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη, 24 Ιανουάριος 2019 18:31

Στέχελ: "Η αναζήτηση μιας κοινής ελληνογερμανικής κουλτούρας μνήμης αποτελεί σημαντικό μέρος της δουλειάς μας"

"Δεδομένων των παθών που προκάλεσε η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η αντιμετώπιση του γερμανικού παρελθόντος και η αναζήτηση μιας κοινής ελληνογερμανικής κουλτούρας μνήμης αποτελούν σημαντικό μέρος της δουλειάς μας" δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας, Βάλτερ Στέχελ (Walter Stechel).

«Η κοινή μνήμη του παρελθόντος και η δημιουργία μιας ελληνογερμανικής κουλτούρας μνήμης είναι οι στόχοι του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, για το οποίο το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών παρέχει 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Για παράδειγμα χρηματοδοτήσαμε την ταινία "Light thickens", την έκθεση "Split memories" στη Θεσσαλονίκη, μια συναυλία μνήμης του Oλοκαυτώματος της κρατικής συμφωνικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Μόναχο και την πρόσβαση στο αρχείο συνεντεύξεων του ιδρύματος "SOA" για την εβραϊκή κοινότητα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η επίσημη ενεργοποίηση αυτής της πρόσβασης στο αρχείο θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας Βάλτερ Στέχελ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, παρουσία και εκπροσώπων των ιδρυμάτων και φορέων της Γερμανίας που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο θα χτιστεί στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι στο εγχείρημα συνεισφέρει η Γερμανία με 10 εκατ. ευρώ, σε συγχρηματοδότηση με το 'Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος'. Σημείωσε, ακόμη ότι κάθε χρόνο, ο ίδιος και ο αναπληρωτής πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Κάρστεν Μίλλερ (Carsten Müller), καταθέτουν στεφάνια σε πολλά μαρτυρικά χωριά και σε εβραϊκές κοινότητας για να τιμήσουν τα θύματα της Γερμανικής κατοχής.

"Εκτός από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον βέβαια απαιτούν επίσης προσοχή" υπογράμμισε και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο "πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τη καγκελάριο Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της να παρουσιάσει τη Γερμανία ως χώρα εταίρο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ενώ η Καγκελάριος δέχτηκε ευχαρίστως αυτή την πρόσκληση".

Από την πλευρά των γερμανικών φορέων, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Goethe, Άρης Καλόγηρος, υπεύθυνος για τα πολιτιστικά θέματα του Ινστιτούτου, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Goethe σε σημαντικά φεστιβάλ της πόλης και γνωστοποίησε την υλοποίηση προγράμματος δημιουργικής φιλοξενίας καλλιτεχνών, με αποστολή φέτος Ελλήνων καλλιτεχνών στη Λειψία. Η Διευθύντρια της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης Μπίργκιτ Μπέκερ, (Birgit Becker) σημείωσε ότι με τη συμπλήρωση της 12ης τάξης της Σχολής οι απόφοιτοί της έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα γερμανικά πανεπιστήμια και τόνισε ότι στόχος της Σχολής είναι να δημιουργηθεί ένα εναίο τμήμα για Έλληνες και Γερμανούς.

Ο διευθυντής Βόρειας Ελλάδας του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη Βόρεια Ελλάδα, Ματίας Χόφμαν (Matthias Hoffmann), επισήμανε ότι προγραμματίζονται εντός του 2019 εκδηλώσεις για την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας, το "Industry 4.0", τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη ναυτιλιακή οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία τροφίμων και την ψηφιακή οικονομία.

O διευθυντής του γραφείου της Ελληνογερμανικής συνέλευσης στην Ελλάδα, Χρήστος Λαζαρίδης, σχολίασε ότι ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα οι προσπάθειες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εστιάζονται στη διατήρηση της επικοινωνίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δήμων, ενώ η dιευθύντρια του Ιδρύματος Heinrich Boll – Stiftung, Όλγα Δρόσου, υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον του Ιδρύματος εστιάζεται στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Στις δραστηριότητες της Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανόγλωσσων στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε η ιερέας της, Μπριγκίτε Μπίτερμαν (Brigitte Bitterman) ενώ ο αναπληρωτής πρόξενος κ. Μίλλερ γνωστοποίησε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα 'Ελληνογερμανικές μουσικές διακοπές', για νέους 13 έως 17 ετών, στο Χόρτο Πηλίου.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]