26 Ιούνιος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα, 14 Ιανουάριος 2019 11:14

Brexit: Η Μέι παίζει το τελευταίο της χαρτί – Η Ε.Ε. ετοιμάζεται για παράταση

Μία ύστατη προσπάθεια να περάσει τη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες επί του Brexit θα επιχειρήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σήμερα, τέταρτη και προτελευταία ημέρα του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

Λίγες ώρες προτού οι Βρετανοί βουλευτές πουν την τελευταία τους κουβέντα, η Μέι θα προειδοποιήσει ότι είναι πιο πιθανό το κοινοβούλιο να βάλει φρένο στη διαδικασία εξόδου παρά να δώσει το πράσινο φως σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη προετοιμάζεται να δώσει παράταση τουλάχιστον έως τον Ιούλιο.

Στην ίδια γραμμή που έχει κρατήσει όλους αυτούς τους μήνες των επίπονων διαπραγματεύσεων τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με τους αντάρτες του Συντηρητικού Κόμματός της, η Μέι θα τονίσει στη σημερινή ομιλία της ότι εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 δεν εφαρμοστεί, θα υποστεί «καταστροφική ζημιά» η εμπιστοσύνη στην πολιτική.

«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ που θα ήθελαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να φρενάρουν το Brexit και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να το καταφέρουν», θα τονίσει η Μέι σε ομιλία της ενώπιον εργατών βιομηχανιών στην πόλη Στόουκ ον Τρεντ, στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι Εργατικοί έχουν κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να θέσουν επί τάπητος πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, εάν η συμφωνία καταψηφιστεί. Εκτός από τους Εργατικούς, «μαύρο» στην επίμαχη συμφωνία, θα ρίξουν επίσης περί τους 100 Συντηρητικούς βουλευτές και 10 ακόμη από το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που έως σήμερα στήριζε την εύθραυστη κυβέρνηση της Μέι.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη βρετανική πρωτεύουσα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. ετοιμάζονται ήδη για μία «τεχνική» - όπως την ονομάζουν – παράταση του Brexit έως τον Ιούλιο. Τυπικά η Βρετανία ανοίγει οριστικά την πόρτα τής εξόδου στις 29 Μαρτίου.

Στο πολύ πιθανό σενάριο που η συμφωνία δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι έχει τρεις εργάσιμες ημέρες στη διάθεσή της για να επανέλθει με ένα «Plan B». Πριν από αυτό, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι την Τετάρτη κιόλας, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί για μία ακόμη φορά στις Βρυξέλλες για παραχωρήσεις.

Σε μία εβδομάδα, στις 21 του μηνός, το βρετανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει ξανά, αυτή τη φορά για το«Plan B». Όποιο και αν είναι αυτό, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι σε αυτή τη φάση πλέον η Μέι θα αιτηθεί την παράταση της εξόδου της χώρας από την Ένωση.  

naftemporiki.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr