16 Νοέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάββατο, 10 Νοέμβριος 2018 07:48

Δ. Κουτσούμπας: «Παραμύθι» το τέλος των μνημονίων

«Παραμύθι που πλασάρουν τα κυβερνητικά στελέχη» χαρακτήρισε το τέλος των μνημονίων ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας απόψε σε κομματική εκδήλωση των οργανώσεων Χανίων και Ρεθύμνου.

«Προσπαθούν να καλλιεργήσουν προσδοκίες ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο που το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας περιλαμβάνει ό,τι και αυτό της προηγούμενης. Αφήνει άθιχτους τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων, αναλλοίωτο το αντεργατικό οικοδόμημα που έχτισε βέβαια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αποπεράτωσε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μαζί με όλα αυτά, περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, δεσμεύσεις-θηλιά στον λαιμό του λαού» υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως είπε, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα φτάνουν μέχρι το 2060. «Οι δεσμεύσεις αυτές θα υλοποιηθούν - και σ' αυτό δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους εταίρους της. Το αντίθετο. Γι' αυτό την επαινούν όλοι. Για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει μέχρι κεραίας όλα τα αναγκαία για τη στήριξη του κεφαλαίου μέτρα που έχει συμφωνήσει. Το ίδιο βέβαια θα κάνει και η ΝΔ, η οποία, τονίζοντας ότι 'το κράτος έχει συνέχεια', καθησυχάζει, τόσο τα επιτελεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, όσο και το κεφάλαιο στη χώρα μας».

Από τα Χανιά, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την καπιταλιστική κερδοφορία. Υπογράμμισε ότι «η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας δε συμβιβάζεται ούτε με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, ούτε με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ούτε βέβαια με την επιστροφή στους εργαζομένους των δικαιωμάτων τους, που τσαλαπατήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Το αντίθετο: Προϋπόθεση για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους οι καπιταλιστές είναι να μείνουν όλα όπως έχουν, τσακισμένοι οι μισθοί και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τα κεφάλια μέσα». 

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε χαλάει χατίρια στο κεφάλαιο».

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «για τον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση ενεργοποίησε τον νόμο Βρούτση της ΝΔ, που τώρα ονομάζεται νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, που καταργεί τη διαπραγμάτευση και ορίζει την όποια αύξηση με υπουργική απόφαση». 

Παράλληλα, έκανε λόγο για δήθεν επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και δήλωσε ότι «η επόμενη μέρα είναι για τον λαό, είναι ίδια με την προηγούμενη. Με τους μισθούς στα επίπεδα της φτώχειας. Τις συντάξεις να απειλούνται συνεχώς με νέες μειώσεις. Τους πλειστηριασμούς να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, μετά και την κατάργηση του τελευταίου πέπλου προστασίας, που ήταν ο νόμος Κατσέλη. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, όποιος κι αν βρεθεί στην καρέκλα της αστικής διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ ζήτησε για μια ακόμα φορά την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των ξένων βάσεων, ενώ, αναφερόμενος στη βάση της Σούδας, τη χαρακτήρισε «ορμητήριο θανάτου».

Όπως είπε, «η λειτουργία της βάσης της Σούδας αποκαλύπτει, χρόνια τώρα, τα ψέματα διαχρονικά των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τώρα τα σερβίρει στο λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Πως οι ξένες βάσεις δήθεν αποτελούν 'εγγύηση για την ασφάλεια του λαού μας, την ειρήνη στην περιοχή'».

Αναφέρθηκε, τέλος, στη δραστηριότητα της Σούδας από το 2016 και μετά, υποστηρίζοντας ότι «ιδιαίτερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η αμερικανική παρουσία στη Σούδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr