15 Οκτώβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακή, 26 Αύγουστος 2018 18:30

Αντιπαράθεση υψηλών τόνων για εργασιακά, συντάξεις, ασφαλιστικό

Στα βάρη εισφορών και φόρων, τα εργασιακά και το φλέγον ζήτημα της μείωσης των συντάξεων το 2019 επικεντρώνεται η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού.

 Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θεωρούνται θέμα ημερών και οι υπουργοί προσπαθούν με σειρά συνεντεύξεων και δηλώσεων να διαβεβαιώσουν ότι το τέλος του  μνημονίου θα σημάνει επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και να πείσουν ότι νέες περικοπές στις συντάξεις θα αποτραπούν. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες πάντως στέλνουν μήνυμα τήρησης των δεσμεύσεων.

Σε συνεντεύξεις τους, που δημοσιεύονται σήμερα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου υπογραμμίζουν ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση ανακτά ελευθερία επιλογών στην οικονομική πολιτική και είναι αποφασισμένη να δώσει έμφαση στην προστασία της μισθωτής εργασίας και μέτρα, που θα ελαφρύνουν τα βάρη για όσους επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Όσον αφορά στις συντάξεις η κ. Αχτσιόγλου εκτιμά ότι το περιβάλλον στις Βρυξέλλες είναι πια πιο ευνοϊκό, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο το 2019. Η μείωση δεν είναι αντικειμενικά αναγκαία, τονίζει και ο κ. Τζανακόπουλος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σχολίασε πάντως ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Το κυβερνητικό αφήγημα αμφισβητεί ευθέως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και υπογραμμίζει ότι όλα τα αναγκαστικά μέτρα του μνημονίου, που έχουν ήδη ψηφιστεί, ισχύουν, υπενθυμίζοντας πως έως το τέλος του 2022 όλες οι αποφάσεις του Υπ. Οικονομικών  θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του και ο τομεάρχης της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνει πως δεν έχουμε σε καμία περίπτωση καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, εγκαλεί τον πρωθυπουργό για «πολιτική αμνησία», ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κόμματος τονίζει πως περιλαμβάνει τη μείωση τόσο των φορολογικών συντελεστών όσο και των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε για την άμεση κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο χαρακτήρισε άδικο για τους συνταξιούχους και τιμωρητικό για τους εργαζόμενους.  Οι αναφορές του προκάλεσαν τα πυρά της Έφης Αχτσιόγλου, που κατηγορεί την Ν.Δ. ότι θέλει να προωθήσει την ιδιωτική ασφάλιση.

naftemporiki.gr 

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr