23 Μάιος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 05 Ιούνιος 2018 06:43

Παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής «Νεολαία '17-'27» στη Θεσσαλονίκη

Σε επτά άξονες, σε άμεση διασύνδεση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διαρθρώνεται η Εθνική Στρατηγική για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία '17-'27» , που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη από τον γενικό γραμματέα Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης, Παυσανία Παπαγεωργίου.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι της εθνικής στρατηγικής, όπως παρουσιάστηκε, συνοψίζονται στους εξής:

- Προαγωγή της αυτονομίας και ανεξαρτησίας των νέων και διευκόλυνση της μετάβασής τους στην ενήλικη ζωή.

- Προσιτή και ποιοτική εκπαίδευση, κατάρτιση, μαθητεία.

- Αξιοπρεπής εργασία και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων.

- Υγεία, πρόνοια και ευεξία.

- Ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή.

- Μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των νέων.

- Πόλεις φιλικές προς τους νέους.

«Από πέρυσι τον Μάιο ξεκίνησε η προσπάθεια για ανασύσταση της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς, όπου σε ένα κομβικό σημείο αποφασίσαμε να ακολουθήσει η ανασύσταση του φορέα και πρώτα να φτιάξουμε μία εθνική στρατηγική επάνω στην οποία θα μπορούσαν να πατήσουν όλα τα υπουργεία όλοι οι φορείς, οι δημόσιοι, οι ιδιωτικοί, όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της Νεολαίας και εργάζονται μαζί με τους νέους», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι οι νέοι ήταν αυτοί που ήθελαν να συμμετέχουν περισσότερο . Μέσα από τη διαβούλευση - αρχικά ηλεκτρονική και στη συνέχεια δια ζώσης, είδαμε ότι οι νέοι έρχονταν γιατί ήθελαν να παίξουν έναν ρόλο στον καθορισμό των πολιτικών για τη νεολαία. Έχοντας ολοκληρώσει αυτή την πρώτη δουλειά στην πραγματικότητα, προχωράμε τώρα σε έναν συντονισμό όλων των υπουργείων, όλων των φορέων, ώστε να γεμίσουμε τις νέες πολιτικές, να καταλήξουμε στα νέα προγράμματα, στις νέες δράσεις», επισήμανε.

Ο κ. Παπαγεωργίου γνωστοποίησε πως ήδη μέσα στον Μάιο ξεκίνησαν σύγχρονες δράσεις για τους νέους, όπως ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης για νέους, στο video gaming και στο animation - «τομείς ιδιαίτερα σύγχρονοι και με μεγάλες προοπτικές, τόσο εργασιακές, όσο και παραγωγικές για τους νέους».

Την περιγραφή των αξόνων του προγράμματος από τον γενικό γραμματέα ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους ομάδων νέων. «Κάνουμε την πρώτη ανοιχτή διαβούλευση επί της στρατηγικής σήμερα, παρουσιάζουμε και συνεχίζουμε μετά στην Αθήνα, με μία πολύ κεντρική εκδήλωση, ένα συνέδριο τομεακό για τη νεολαία. Αυτό θα γίνει τέλος του μηνός, με συμμετοχή όλων των υπουργείων», είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Σε ό,τι αφορά τους επτά άξονες της εθνικής στρατηγικής, διευκρίνισε ότι «θα είναι προσβάσιμοι από σήμερα στη σελίδα της εθνικής στρατηγικής, είναι ζωντανοί, έχουν οριστεί από τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς μέσω της διαβούλευσης, αλλά δεν πάει να πει ότι δεν θα έχουν περιθώρια επέμβασης - γι' αυτό έχουμε δημιουργήσει υποστόχους εντός: για να μπορούμε συνέχεια να αναμορφώνουμε και να αναζωογονούμε τις κατευθύνσεις τις οποίες έχει η νεολαία, και να τις αφουγκραζόμαστε στην εθνική στρατηγική».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των προωθούμενων πολιτικών διευκρίνισε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν ότι υπήρχαν οι πόροι, αλλά δεν υπήρχε ο κεντρικός συντονισμός, ώστε αυτοί οι πόροι να χρησιμοποιούνται σωστά. Εμείς δεν θέτουμε αυτή τη στιγμή ως πρωταρχικό σκοπό να αυξήσουμε τους πόρους: θέλουμε αυτούς τους οποίους έχουμε, να τους χρησιμοποιήσουμε πραγματικά προς όφελος των νέων, και όχι σαν ανακύκλωση κεφαλαίων και κονδυλίων».

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ παρέστη και η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr