10 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 04 Ιούλιος 2017 20:05

Αβραμόπουλος: Να αυξηθούν οι επαναπατρισμοί μεταναστών

Την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αυξήσουν τους επαναπατρισμούς των μεταναστών καθώς η κατάσταση στην Ιταλία «δεν είναι πλέον βιώσιμη» εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο κ. Αβραμόπουλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «η επιστροφή προς τις χώρες προέλευσης είναι μια απαραίτητη όψη μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει συλλογικά να αυξήσουν τις επιστροφές επειδή επαναπατρίζονται υπερβολικά λίγοι μετανάστες».

Για τον κ. Αβραμόπουλο, οι αφίξεις στις ευρωπαϊκές ακτές οφείλονται κυρίως σε μεταναστεύσεις που γίνονται για οικονομικούς λόγους και οι μετανάστες αυτοί «πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους το συντομότερο δυνατόν, μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες».

Για να αυξηθούν οι επιστροφές, «η μεγαλύτερη πρόκληση» είναι «να επιτευχθεί η συνεργασία των χωρών προέλευσης ώστε να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι από τις χώρες αυτές «λείπει η πολιτική βούληση».

Η ευρωπαϊκή εταιρεία φρούρησης των συνόρων Frontex οργάνωσε 168 κοινές πτήσεις και στήριξε την επιστροφή τουλάχιστον 7.886 μεταναστών από την αρχή της χρονιάς, υπενθύμισε.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως πρέπει να περιορισθούν οι μεταναστευτικές ροές και πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ιταλία. Η κατάσταση, όπως είναι τώρα, δεν είναι βιώσιμη», πρόσθεσε και ζήτησε να υπάρξουν «συγκεκριμένες απαντήσεις» κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Ταλίν.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]