29 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΥΓΕΙΑ

Τετάρτη, 26 Ιούνιος 2019 19:16

Στο βάθος της λίμνης Βαϊκάλης βρέθηκαν ακίνδυνες για τον άνθρωπο τοξίνες

Στις παραλίες της λίμνη Βαϊκάλης, όπου τα νερά είναι αβαθή, οι επιστήμονες κατέγραψαν συγκεντρώσεις τοξινών, τις οποίες αποδίδουν στην αλόγιστη εκμετάλλευση των υδάτων της λίμνης από τον υδροηλεκτρικό σταθμό που βρίσκεται στην περιοχή του Ιρκούτσκι, και όχι στην μόλυνση του περιβάλλοντος από άλλου είδους ανθρώπινες δραστηριότητες.

 Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι συγκεντρώσεις αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για όσους επιλέγουν να κολυμπήσουν στην λίμνη αλλά συνιστούν στους επισκέπτες να μην πίνουν το νερό της, το οποίο επί αιώνες εθεωρείτο τόσο καθαρό και συνεπώς πόσιμο.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο διευθυντής του Λιμνολογικού Ινστιτούτου Αντρέι Φεντότοφ (υπάγεται στο παράρτημα της Ακαδημίας Επιστημών που βρίσκεται στην Σιβηρία), μετά τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία επικαλούμενα τον ίδιο, ανάφεραν ότι στην λίμνη Βαϊκάλη παρατηρήθηκε υψηλές συγκεντρώσεις βακτηρίων που παράγουν τοξίνες.

 

«Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αυτό αφορά ολόκληρη την Βαϊκάλη, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με όλη την λίμνη. Επισημαίνουμε ότι σε μερικές τοποθεσίες και μάλιστα όχι κάθε χρόνο, η συγκέντρωση τοξινών στο νερό φθάνει σε τέτοιο επίπεδο, βάσει του οποίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην χρησιμοποιείται το νερό αυτό προς πόση» δήλωσε ο Φεντότοφ.

Ο Φεντότοφ υπογράμμισε ότι αυτές οι συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα αβαθή νερά, από τα οποία δεν παίρνει κανείς το νερό για να το πιει. Εκτός των άλλων παρατηρούνται σε τοποθεσίες με έντονη επιβάρυνση από ανθρώπινες δραστηριότητες, στις οποίες οι επιδράσεις του ηλίου είναι πιο έντονες, αλλά δεν συνιστούν κίνδυνο για κάποιον που έρθει σε επαφή με το νερό αυτό.

Οι τοξίνες, λέει ο Φεντότοφ, παράγονται από τα φύκια, τα οποία έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα σε ορισμένες τοποθεσίες κατά μήκος των ακτών της Βαϊκάλης, όπως και από τα είδος σπειρογύρα (Spirogyra).

Την ίδια άποψη έχει και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Διαχέιρησης του φυσικού πλούτου της Βαϊκάλης Αρνολντ Τουλοχόνοφ, ο οποίος επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι τέτοια που επιδεινώνεται από το 2012, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν οφείλεται στην επιβάρυνση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά στην αλόγιστη χρήση των υδάτων της λίμνης την οποία κάνει ο υδροηλεκτρικός Σταθμός που βρίσκεται στην περιοχή του Ιρκούτσκ.

Ο ίδιος Τουλοχόνοφ εξηγεί ότι οι αμμουδιές και τα αβαθή νερά εμφανίσθηκαν λόγω της υπέρμετρης εκμετάλλευσης των υδάτων της λίμνης, από τον υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ιρκούτσκ. Αυτό σημαίνει ότι η στάθμη του νερού έπεσε με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σε πολλά σημεία αμμουδιές, στις οποίες συγκεντρώθηκαν τα τελευταία χρόνια σπειρογύρα και άλλα είδη φυκιών που παράγουν και τις συγκεντρώσεις τοξινών.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]