05 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρίτη, 24 Μάρτιος 2020 15:12

Σε άλλο επίπεδο η Ρωσία: Χιλιάδες κάμερες παρακολουθούν όσους είναι σε καραντίνα!

Σε άλλο... επίπεδο έχει πάει την παρακολούθηση της Πανδημίας η Ρωσία, βάζοντας στο παιχνίδι της παρακολούθησης του κόσμου που είναι σε καραντίνα 100.000 κάμερες.

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες είναι σε καθεστώς... καραντίνας έχοντας επιστρέψει από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από χώρες που είχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η κυβέρνηση της Μόσχας στην προσπάθεια να παρακολουθήσει τον κόσμο που γύρισε από αυτά τα μέρη, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, έχει 100.000 κάμερες υψηλής τεχνολογίας να παρακολουθούν κάθε τους κίνηση.

Στις βάσεις δεδομένων είναι καταγεγραμμένες οι διευθύνσεις τους και το νούμερο του τηλεφώνου τους, ενώ υπάρχει αντίγραφο των διαβατηρίων τους. Κάθε ένας έχει ενημερωθεί ότι σε περίπτωση που παραβιάσει τους όρους της καραντίνας θα του επιβληθούν πρόστιμο ακόμη και ποινή φυλάκισης, ενώ οι αλλοδαποί απειλούνται με απέλαση.

«Ο σεβασμός του καθεστώτος της καραντίνας ελέγχεται μέσω συνεχούς παρακολούθησης, κυρίως μέσω του συστήματος αναγνώρισης προσώπων», αναφέρει ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν στο ιστολόγιό του.

Η ισχύς αυτού του συστήματος βασίζεται στο εύρος του. Δεν υπάρχει ούτε ένας διάδρομος του μετρό, ούτε ένας δρόμος στον οποίο δεν έχει εγκατασταθεί μία από τις 170.000 κάμερες που αναπτύχθηκαν στη Μόσχα την τελευταία δεκαετία στο όνομα της δημόσιας τάξης. Περίπου 100.00 εξ αυτών συνδέονται με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίζει τα πρόσωπα, ενώ οι υπόλοιπες 70.000 θα συνδεθούν σύντομα.

Η αστυνομία της Μόσχας ανακοίνωσε ότι μέσω αυτού του συστήματος έχει βρει 200 άτομα που παραβίασαν την καραντίνα που τους είχε επιβληθεί, επιβάλλοντας τους τις ποινές που ορίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η Μόσχα δεν έχει πάρει μόνο αυτό το ψηφιακό μέτρο, καθώς έχει συστήσει ομάδες να ελέγξουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για «ψευδείς ειδήσεις», ενώ επίσης μέσω καμερών σκανάρει τους διαδρόμους των Super Market για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

blog comments powered by Disqus
ThessPress

ThessPress

[email protected]