28 Μάρτιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρίτη, 21 Ιανουάριος 2020 06:53

Α' Γυμνάσιο Αρρένων, το σχολείο με τη λαμπρή ιστορία

Το Α' Γυμνάσιο Αρρένων, που βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη, θεωρείται ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της πόλης, καθώς πρόκειται για το πρώτο ελληνικό σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη.

Της Παναγιώτας Απέργη

Χαρακτηρισμένο ως ένα από τα ιστορικότερα γυμνάσια της πόλης , το Α' Γυμνάσιο Αρρένων, το οποίο είχε τα ονόματα «Ελληνομουσείο», «Ελληνικό Σχολείο», «Ελληνική Σχολή» και «Ελληνικό Γυμνάσιο», είχε στεγαστεί σε διάφορα κτίρια της πόλης.

Πρώτος «σταθμός» του Γυμνασίου, το οποίο ακόμα χαρακτηριζόταν ως «Ελληνικό Γυμνάσιο», μέχρι να διαχωριστεί σε Α' και Β' Γυμνάσιο  το 1914, ήταν ένα νεοκλασικό κτίριο της οδού Εγνατίας, χτισμένο από τον Ερνστ Τσίλερ. Εκεί στεγάστηκε ως το 1918, μέχρι την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέστησε το κτίσμα ακατάλληλο.

Στη συνέχεια, για 60 ακόμη χρόνια, από το 1918 μέχρι το 1978,  το Α' Γυμνάσιο Αρρένων λειτούργησε στη οδό Βασιλίσσης Όλγας, στη βίλα Χατζημήσεφ, διατηρώντας, παράλληλα, και ένα παράρτημα στη βίλα Γιοσέφ Μοδιάνο. 

Τα δυο αρχοντικά ανήκαν, αντίστοιχα, στις οικογένειας του διερμηνέα του ρωσικού προξενείου Θεόδωρου Χατζημήσεφ και του κραταιού εμπόρου Γιόσεφ Μοδιάνο, πριν να περιέλθουν, μεταπολεμικά, στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου.

Σημείο αναφοράς για την ιστορία του Α' Γυμνασίου αποτελούν όχι μόνο οι πολλοί και διακεκριμένοι για τα πράγματα της πόλης απόφοιτοι, μεταξύ των οποίων είναι: ο Π. Σπανδωνίδης και ο Χ. Ντίντας, αλλά και η μελανή ημερομηνία της 8η Απριλίου 1943.

Τότε,  149 μαθητές του Γυμνασίου αποβλήθηκαν από το σχολείο και μαζί με τις οικογένειές τους μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με μόνο 6 από αυτούς να καταφέρουν να γλυτώσουν του Ολοκαυτώματος και των φρικτών συνθηκών που υπέστησαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα - κολαστήρια.

Τα ονόματα αυτών των άτυχων παιδιών έγιναν γνωστά από τον  επιχειρηματία και απόφοιτο του ιστορικού σχολείου, Απόστολο Δερεκλή, ο οποίος ανακάλυψε τα αρχεία του γυμνασίου.

Πλάι στα ονόματα των 149 μαθητών ήταν γραμμένη η φράση  «επαύσατο φοιτώντες». Γι' αυτούς τους μαθητές χαράχτηκαν  λίθοι μνήμης,  γνωστοί ως «stolperstein », φτιαγμένοι από κράμα χαλκού και κασσίτερου, και τοποθετήθηκαν έξω από τη βίλα Χατζημήσεφ, για να μείνουν για πάντα χαραγμένα τα ονόματά τους στη μνήμη όλων.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]