19 Νοέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος 2018 07:12

Αγιασμός σήμερα στα σχολεία με ελλείψεις προσωπικού

Εκκληση Γαβρόγλου για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά

Επιστροφή στα θρανία για περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές που θα περάσουν σήμερα τις πόρτες από περισσότερα από 10.000 σχολεία δημοτικά γυμνάσια και λύκεια. Η σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα με το πρώτο κουδούνι που σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι, στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, υπάρχουν σημαντικά κενά στο προσωπικό των σχολείων, παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών και βοηθητικού προσωπικού. Σύμφωνα με τις ομοσπονδίες, τα κενά αγγίζουν τις 7.000 θέσεις. Σχεδόν 2000 από αυτές αφορούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου λείπουν καθηγητές σε κρίσιμα μαθήματα, όπως φιλόλογοι και μαθηματικοί. Δεν λείπουν όμως και τα ποιοτικά ελλείμματα, που αφορούν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου και την ελάφρυνση της ύλης.

Σε μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρεται στο θέμα του bullying, και κάνει έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές αλλά και τους γονείς σε συστράτευση και εγρήγορση για την αντιμετώπιση της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Φέτος θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού σε όλους μας bullying, που δυστυχώς επανήλθε πρόσφατα με ιδιαίτερα τραυματικό τρόπο στην επικαιρότητα. Καλώ τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και τους γονείς σε συστράτευση και εγρήγορση απέναντι σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο στην αντιμετώπισή του φαινόμενο, αφού το σχολείο είναι ένας από τους χώρους εκδήλωσής του. Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού από την εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί παρά να κινείται στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας παιδαγωγικής στρατηγικής για την πρόληψη και την εξάλειψη της επιθετικότητας και της βίας. Γνωρίζουμε πως καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί στην έκφραση βίαιων, απαξιωτικών και ρατσιστικών συμπεριφορών είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών είναι σημαντικό να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος αλληλοσεβασμού, επικοινωνίας, διαλόγου, υπευθυνότητας, μέσα από την ενημέρωση, την καθοδήγηση αλλά κυρίως την ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών τους: άνθρωποι που έχουν ανακαλύψει, αποδεχτεί και εκτιμήσει τον εαυτό τους, είναι πιο έτοιμοι να αποδεχτούν και να εκτιμήσουν τον διπλανό τους. Αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει το «Πλαίσιο οργάνωσης Σχολικής Ζωής», που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο μας, ας προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της συλλογικότητας και την καλλιέργεια του αισθήματος του ανήκειν στη σχολική κοινότητα για όλα τα παιδιά.Οι γονείς και οι σύλλογοι γονέων, από την πλευρά τους, ας σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς, ας συνεργαστούν στενά με το σχολείο υποστηρίζοντας την προσπάθεια για πρόληψη, έγκαιρο εντοπισμό και άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης περιστατικών εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θα παραστεί σήμερα Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 9:30, στον αγιασμό του ειδικού σχολείου (ΕΕΕΕΚ) Ραφήνας.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr