22 Φεβρουάριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρασκευή, 14 Μάρτιος 2014 14:54

Ένας "μονομάχος" στη διεθνή "αρένα" της καινοτομίας

Με την εγκατάσταση ενός καινοτόμου συστήματος ανάπτυξης γραφενίου στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, ξεκίνησε το Ερευνητικό Πρόγραμμα "Gladiator" που  χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Το Gladiator έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη γραφενίου για εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ερευνητικής δράσης είναι να δημιουργηθούν τελικά προϊόντα πολύ φθηνότερα απ αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών) αλλά και σε εύκαμπτους αισθητήρες φωτός.

Το πόσο σημαντικό υλικό είναι , αποδεικνύεται από τις πολλαπλές τεχνολογικές εφαρμογές που μπορεί να έχει. Αυτές περιλαμβάνουν: Διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακοί επαφής, αισθητήρες, αεροδιαστημικά υλικά

Στο Ερευνητικό Πρόγραμμα που έχει τριετή διάρκεια συμμετέχουν δύο φορείς από την Ελλάδα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η ΟΕΤ, η start up εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Tο πρόγραμμα GRElect

Το πρόγραμμα GRELect με κύριο στόχο την ανάπτυξη Οργανικών Φωτοβολταϊκών και Οργανικών Τρανζίστορ από γραφένιο, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015. 

Οι συμμετέχοντες φορείς (HZB, ΑΠΘ) είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι για την αριστεία τους, το επιστημονικό τους υπόβαθρο, την ανταγωνιστικότητά τους καθώς και για τις δυνατότητες τους που εξασφαλίζουν την επιτυχή πραγματοποίηση των στόχων του ερευνητικού έργου.

Δύο ομάδες εξειδικευμένων ερευνητών από το Ινστιτούτο Helmholtz-Zentrum Berlin στη Γερμανία και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζονται πάνω στα τελευταίας γενιάς φωτοβολταϊκά με βασικό υλικό το γραφένιο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (GRELect) χρηματοδοτείται στα πλαίσια της δράσης «Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας  2013- 2015» της ΓΓΕΤ.

Η ανάγκη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να στραφεί σε φθηνότερα υλικά ώστε να μειωθεί και το τελικό κόστος των συσκευών για τους καταναλωτές είναι ιδιαίτερα έντονο.


Επιστημονικές ανταλλαγές μέσω του RoleMak

Στόχος του RoleMak είναι η ενδυνάμωση της Ερευνητικής και Τεχνολογικής Δυναμικής της Κεντρικής Μακεδονίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά, τα οποία αποτελεούν έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα και μια επαναστατική τεχνολογική δραστηριότητα με απεριόριστες εφαρμογές όπως τα οργανικά φωτοβολταϊκά, οι βιο-αισθητήρες, οι οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός κ.ά. Στα πλαίσια του έργου συμμετέχουν πολλά από τα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής με επιστημονικά υπεύθυνο του έργου τον καθηγητή Σ.  Λογοθετίδη (Διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας).

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση εξοπλισμού και την μετακίνηση των καλύτερων στο είδος τους επιστημόνων από την ΕΕ , οι οποίοι θα παραμείνουν από 4 έως 18 μήνες στο ΑΠΘ και θα διδάξουν τους φοιτητές και τους νέους ερευνητές. Αντίστοιχα, προσωπικό από το Αριστοτέλειο αναμένεται να μετακινηθεί στα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα Οργανικών Ηλεκτρονικών της Ευρώπης, προκειμένου να αποκτήσει εξιδείκευση σε νέες τεχνικές των Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες καθώς και τα καινοτόμα αποτελέσματα τους θα παρουσιαστούν αναλυτικά και στο πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2014 που θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη στο διάστημα 5-12 Ιουλίου 2014, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 700 διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες στους τομείς της Νανοτεχνολογίας, και των Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Περισσότερες πληροφορίες

• http://www.ltfn.gr/
• http://www.nanotexnology.com
• http://graphene-gladiator.eu/

Στελίνα Μαργαριτίδου

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr