22 Ιανουάριος 2019

RSS Facebook Twitter

Shirley Valentine

Διαβάστε επίσης


Warning: Creating default object from empty value in /home/thpress/public_html/components/com_k2/views/itemlist/view.html.php on line 146
elsaagorastou

elsaagorastou

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Σε ένα απομακρυσμένο κτήμα στη Πυλαία, ονόματι love4pets, μπορεί να συναντήσει κανείς 80 αξιολάτρευτα ζωάκια που επιδιώκουν να βρουν ίσως ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι. Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία που ακούει στο όνομα «Αγάπη», στηρίζει εδώ και 20 περίπου χρόνια, εγκαταλελειμμένα κατοικίδια χάρις τον ακούραστο μόχθο των ανθρώπων που το λειτουργούν.


«Τα έξοδα μεγάλα και οι ανάγκες πολλές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρόεδρος του καταφυγίου, κυρία Ιζαμπέλα Μποτονάκη. Τα 80 αυτά ζώα, εκ των οποίων τα 40 είναι σκύλοι, απαιτούν την αμέριστη στήριξη όλων μας. Οι δωρεές σύμφωνα με την ίδια, αποτελούν το πρώτο βήμα βοήθειας που μπορεί κανείς να προσφέρει στο καταφύγιο. Τι πραγματικά όμως συμβαίνει σε ένα καταφύγιο; Σύμφωνα λοιπόν με την υπεύθυνη, δουλειά ενός καταφυγίου είναι να προσφέρει καταρχήν άσυλο. Η περιποίηση και η φροντίδα ξεκινούν πάντα με τον εμβολιασμό, σε περίπτωση που δεν έχει γίνει, και μετέπειτα στην εξυγίανση, σε πιθανότητα ύπαρξης ενός τραυματισμού ή κάποιας ασθένειας. Τα κτηνιατρικά αυτά έξοδα, ανέρχονται περίπου στα 400ε ,ποσό που συνήθως καλύπτεται μέσω ορισμένων αρκετά σημαντικών, για την επιβίωση του κέντρου ,δωρεών προς το καταφύγιο.


Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται… στην κρίση! Όπως μας εξηγεί η πρόεδρος, τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της εγκατάλειψης των κατοικίδιων, ιδίως των σκύλων. Τα κατοικίδια συνήθως έχουν ορισμένα έξοδα τα οποία τους καιρούς αυτούς κάποιοι ίσως δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας. Ακόμη όμως, δε πρέπει να παραλείψουμε και το φαινόμενο της εγκατάλειψης των κυνηγετικών σκύλων. Το λυπηρό αυτό φαινόμενο, «παρατηρείται έντονα ιδίως όταν τα ζώα αρρωσταίνουν και δεν κάνουν για τη δουλειά τους», όπως ανέφερε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι, «πολλοί τα βλέπουν απλώς σαν εργαλεία.»


Για το λόγο αυτό, αλλά και όχι μονό, οι άνθρωποι του καταφυγίου φροντίζουν ώστε η διαδικασία της υιοθεσίας να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Αρχική προϋπόθεση είναι φυσικά η στείρωση του ζώου. Από εκεί και πέρα, εμπειρικά συνήθως, φροντίζουν να επιλέγουν ανθρώπους, οι οποίοι φαίνονται διατεθειμένοι να φροντίσουν στην πράξη ένα αδέσποτο παρέχοντάς του ταυτοχρόνως την απαιτούμενη κατανόηση. Ορισμένα κατοικίδια όπως αναφέρει, διακατέχονται από διάφορες μορφές φοβίας, όπως για παράδειγμα, να αποφεύγουν τους ανθρώπους εξαιτίας προγενέστερης κακοποίησης. Άλλα πάλι ζώα είναι ανάπηρα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντιθέτως  πολλοί επιδιώκουν να πάρουν ένα τέτοιο ζωντανό στο σπίτι τους. Εξίσου όμως σημαντικό είναι και το πρόγραμμα που «τρέχει» της εικονικής υιοθεσίας. Πρόκειται λοιπόν για μια ιδιότυπης μορφής υιοθεσίας, κατά την οποία το μόνο που καλείται ο ανάδοχος ιδιοκτήτης να κάνει, είναι απλώς να καλύπτει να έξοδα ενός κατοικίδιου που θα επιλέξει ο ίδιος από το καταφύγιο.


Αν βλέπεις ή ακούς κάτι, μίλα!


Σύμφωνα λοιπόν με την πρόεδρο, μεγάλο ρόλο παίζουμε και εμείς οι ίδιοι σαν απλοί πολίτες! Πρέπει  να μην κλείνουμε τα μάτια σε φαινόμενα κακοποίησης ζώων. Η σωματική βία σε ένα ζώο είναι κακοποίηση! Η παρατεταμένη παραμονή του σκύλου με το λουρί είναι κακοποίηση! Το βρώμικο νερό και η τροφή είναι κακοποίηση! Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Να καταγγείλουμε το περιστατικό στην αστυνομία και να επιμείνουμε σε περίπτωση αδιαφορίας, να πράξουν το καθήκον τους. Όπως χαρακτηριστικά μας ενημερώνει η πρόεδρος, τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά, φτάνοντας μάλιστα ως ανώτατο όριο και τις 30.000 ευρώ.


Αν θες να βοηθήσεις, υπάρχει τρόπος!


Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα όπως εξηγεί η κα Μποτονάκη, αποτελεί και η έλλειψη εθελοντών. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί «μεγάλο αγκάθι» για το καταφύγιο. Τι κάνει όμως ένα εθελοντής; Απλώς βοηθάει το καταφύγιο με απλά λόγια να επιβιώσει. Μια μορφή χορήγησης βοήθειας προς τα ζωντανά είναι λόγου χάρη μέχρι απλά και η βόλτα με το λουρί για να «συνηθίσει»  ένας σκύλος. Γι’ αυτό λοιπόν, δε πάμε μια βόλτα;

Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2017 11:43

Δυσλεξία & ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Ένα σεμινάριο με στόχο την επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα των Μαθησιακών Δυσκολιών, διοργανώνει το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Ανάπτυξη&Λόγος». Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση βιβλίου του Φώτη Παπαναστασίου, "Μαθησιακές Δυσκολίες  - Πρόγραμμα Υποστήριξης και Παρέμβασης στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες" – Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.
Το σεμινάριο θα πραγμτοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 30/09/17, ώρες 10.00-16.00 και φέρει τον τίτλο:
«Δυσλεξία και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες- Αξιολόγηση, Διάγνωση και Τεχνικές Παρέμβασης»
Εισηγητής: Φώτης Παπαναστασίου -Ειδικός Παιδαγωγός / Συγγραφέας – MSc Σχολική Ψυχολογία (www.eidikospaidagogos.gr)
Στόχος Επιμόρφωσης: Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να μπορούν να κατανοούν τη φύση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών και τη διαδικασία της διαγνωστικής αξιολόγησης.
Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις στρατηγικές παρέμβασης σε παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και στην εφαρμογή της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας.
Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις από το χώρο των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών και θα εκπαιδευτούν στη δημιουργία άτυπων τεστ αξιολόγησης
Το σεμινάριο απευθύνεται:
σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης
σε εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής
σε ειδικούς ψυχικής υγείας
σε επαγγελματίες και ειδικούς από το χώρο της ειδικής αγωγής
φοιτητές από αντίστοιχα θεματικά πεδία (ειδική αγωγή, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, παιδαγωγικά, κτλ)
σε γονείς
σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Δηλώσεις συμμετοχής: 2310 931904  &  6973 217805 (Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής)
Κόστος σεμιναρίου:
60€ ανά άτομο
40€ για ομαδική εγγραφή (4 άτομα και άνω)
35€ για φοιτητές
30€ για ανέργους
20€ ΑμεΑ
(οι τιμές συμπεριλαμβάνουν τον Φ.Π.Α.)
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν άτυπα τεστ αξιολόγησης και έντυπα ανίχνευσης μαθησιακών δυσκολιών.
Στους συμμετέχοντες θα κληρωθούν 2 αντίτυπα από το νέο βιβλίο του κυρίου Παπαναστασίου Φώτη «Μαθησιακές Ευκολίες – Πρόγραμμα Υποστήριξης και Παρέμβασης στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες» – Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ
Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017
Διάρκεια: 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.
Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου:  Δωδεκανήσου 23, Θεσσαλονίκη – 4ος όροφος (Μέγαρο Μιχαηλίδη)
Χορηγοί επικοινωνίας:
eidikos-site