17 Ιανουάριος 2019

RSS Facebook Twitter

Shirley Valentine

Διαβάστε επίσης

Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 09:46

ΒΙΟΜΕ: Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης που διευθύνουν οι εργάτες του, προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για ένα εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, την ΒΙΟΜΕ που χρεοκόπησε τον Σεπτέμβριο του 2011. Στο ντοκιμαντέρ θα δείτε πως οι εργάτες απαίτησαν και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Το αποτέλεσμα σήμερα 5 χρόνια μετά, τους δικαιώνει, καθώς  η χρεοκοπημένη ΒΙΟΜΕ λειτουργεί ως μια υγιής αυτοδιαχειριζόμενη επιχείρηση που τη διευθύνουν οι ίδιοι οι εργάτες της.

Τα γεγονότα

Σεπτέμβριος 2011. Το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ έχει πληγεί από την κρίση. Η μητρική εταιρεία Filkeram & Johnson χρεοκοπεί, η παραγωγή σταματά. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ όμως αντί να τρέξουν για αποζημιώσεις στο κράτος και να ζητήσουν αποκατάσταση αποφασίζουν να συνεχίσουν το έργο.

Απαιτούν να πάρουν στα χέρια τους το εργοστάσιο, ξεκινούν νομικές διαδικασίες και, λίγους μήνες αργότερα, επανεκκινούν την παραγωγή. Στο επίκεντρο του μοντέλου τους, δύο λέξεις κλειδιά: δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, θα συμπληρωθούν 5 χρόνια από τότε που το εργοστάσιο μετατράπηκε σε πρότυπο αυτοδιαχείρισης, ενώ τον Απρίλιο του 2018 κυκλοφορήσουν την ταινία '' H Δημοκρατία δεν είναι ραντεβού''.
 

Δείτε όμως το ενδιαφέρον βίντεο documentaire:

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr