21 Μάιος 2018

RSS Facebook Twitter

Τετάρτη, 17 Μάιος 2017 19:06

Δεν φταίει ποτέ το θύμα!

Με αφορμή τον βιασμό της 22χρονης φοιτήτριας στη Δάφνη Αττικής από τον 52χρονο εργοδότη της, έρχεται ξανά στο προσκήνιο το θέμα του βιασμού, και το κακό είναι ότι η πράξη αυτή είναι ένα φαινόμενο που είναι πολύ συχνό, είναι με λίγα λόγια ένας ιστός Πηνελόπης, που δεν λέει να κοπεί.

Της Εμμανουέλας Τσαλίκη

Η θεία δίκη για τα θύματα μπορεί να μην έρθει και ποτέ. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αθωώνουν τον βιαστή, καθώς βρίσκουν «παραθυράκια» στο γεγονός του βιασμού. Πρόσφατα στην Ιταλία, δικαστήριο αθώωσε τον βιαστή επειδή το θύμα δεν φώναξε για βοήθεια! Με λίγα λόγια, πολλές φορές ο θύτης είναι η λευκή περιστερά της υπόθεσης. Αντί δηλαδή ο ίδιος να περάσει από κανδιανά δίκρανα, περνάει τελικά το θύμα. Ευτυχώς πάλι, πολλές φορές, ο βιαστής αντιμετωπίζεται μετά βδελυγμίας από τον κόσμο που μαθαίνει τι έχει προηγηθεί, και όλοι νιώθουν δικαίωση όταν η τιμωρία του λαμβάνει σάρκα και οστά.

Καιρού επιτρέποντος, δικαιώνεται και το θύμα, του οποίου η υπόθεση κρίνεται από άτομα που δεν το έχουν υποστεί, και δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει ο βιασμός για μία γυναίκα, και πόσο στιγματίζεται η ζωή της και η ίδια, σχεδόν για πάντα. Οι βιαστές από την άλλη, τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν μικρές για το έγκλημά τους ποινές, όπως χρηματικές ή φυλάκιση μόνο μερικών μηνών ή ετών. Όσοι διαπράττουν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, πρέπει να θέτονται προ των ευθυνών τους, και να τιμωρούνται όπως τους αρμόζει. Τέλος, οι γονείς από την πλευρά τους, δεν πρέπει να μαθαίνουν στα κορίτσια ότι πρέπει να προσέχουν στον δρόμο, αλλά να μαθαίνουν και στα αγόρια ότι ο βιασμός είναι κάτι το αποτρόπαιο, και ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο, ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας.

Η πράξη αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποστροφή, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογείται, το θύμα να είναι ο φταίχτης ή ο δακτυλοδεικτούμενος! Πρέπει λοιπόν το θύμα πάντα να δικαιώνεται!
 

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr