21 Μάιος 2018

RSS Facebook Twitter

Παρασκευή, 12 Μάιος 2017 20:00

Υπόθεση Δάφνης: Πριν μιλήσεις, σκέψου!

Ελλάδα 2017 και η κοινωνία προσπαθεί να χωνέψει, την αποτρόπαια πράξη του βιασμού, από μεριάς ενός 52χρονου φερόμενου ως ΑΜΕΑ σε βάρος μιας νεαρής 22χρονης φοιτήτριας. Τις πταίει; Αν προσπαθήσεις να κρυφακούσεις στα στενά, στους δρόμους, στα αθάνατα ελληνικά καφενεία, στάνταρ θα ακούσεις διάφορες απόψεις. Εξάλλου, βοηθώντας μας να τις σχηματίσουμε, πολλά από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, φροντίζουν να ενημερώνουν με έναν σχετικό ζήλο ως προς τις λεπτομέρειες του περιστατικού. Άλλες από αυτές τις απόψεις είναι απόλυτες κι άλλες πιο αινιγματικές, περί του «τι φταίει» και ο δράστης προέβη σε αυτή την πράξη.

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Από μερικούς θα ακούσεις ότι φταίει η ελληνική Δικαιοσύνη, για την ελαστικότητα και την «μεγαλοκαρδία» που επιδεικνύει σε αυτές τις περιπτώσεις, κατηγορώντας έτσι τόσο την Δικαστική όσο και την Νομοθετική εξουσία της χώρας, για την «μετριοπαθή» στάση που κρατάει. Μπορεί. Αν και σίγουρα θα πρέπει να έχεις μια σχέτιση με τα νομικά, για να μπορείς να διατυπώσεις μια άποψη. Από άλλους θα ακούσεις ότι είναι μόνο μερικά από αυτά τα άρρωστα και διεστραμμένα μυαλά, που ανέκαθεν ζούσαν ανάμεσά μας και αποτελούν ορισμένα ακραία και μεμονωμένα περιστατικά, για τα οποία δεν υπάρχει ίσως σωτηρία. Μπορεί.

Στη χειρότερη όμως και πιο ντροπιαστική περίπτωση, θα ακούσεις ότι μπορεί και να το ήθελε, εφόσον πήγαινε στο σπίτι ενός μεσήλικα άντρα. Αλήθεια; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ποτέ ακούσει ότι πέραν του σωματικού βιασμού, υφίσταται και ο λεκτικός βιασμός, ο οποίος  μάλιστα χτυπά για δεύτερη φορά το ίδιο θύμα; Μάλλον απλά σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ιθύνοντες κάπου είτε χάνονται και δεν αντιλαμβάνονται τον ψυχικό πόνο τον οποίον προκαλούν, είτε απλά δεν πιστεύουν σε αυτόν.

Από την άλλη, μήπως σε δεύτερο βαθμό ευθύνες υπάρχουν και από την ίδια την κοινωνία για την ανεκτικότητά της, στον υφέρποντα σεξισμό που θρέφει σα φίδι στο κόρφο της; Μα φυσικά οι περισσότεροι θα σπεύσουν να σου πουν: «Μα εγώ δεν είμαι σεξιστής!», αντιμετωπίζοντας έτσι το πρόβλημα με τον γνωστό στρουθοκαμιλιστικό τρόπο. Μπορεί όμως και να είμαστε, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι στηρίζουμε ενσυνείδητα μια τέτοια πράξη, ή δημιουργούμε εμμέσως ένα τέτοιο φαινόμενο.

Πριν λοιπόν την επόμενη φορά που εσύ ή ο διπλανός σου ξεστομίσεις ή ξεστομίσει μια φράση κατ’ ουσίαν σεξιστική, γεγονός που συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε, όπως πχ «αυτή έχει περίοδο!» ή «έχει νεύρα γιατί δεν του κάθεται η γυναίκα του!» που απευθύνεται σε έναν άνδρα, αλλά οι ευθύνες επιρρίπτονται στη γυναίκα, σκέψου! Ακόμα και για λογαριασμό του διπλανού σου. Μήπως ασυνείδητα ενθαρρύνεις την ύπαρξη μιας κοινωνίας που ρέπει προς τον σεξισμό και την ακροδεξιά, η οποία μάλιστα στην πιο ακραία μορφή της δημιουργεί αυτά τα νοσηρά φαινόμενα; Θυμίζει λίγο την διαδικασία της ανακύκλωσης.

Μπορεί το δικό σου μικρό σκουπιδάκι να μην μολύνει κατ’ αποκλειστικότητα τη Γη και τους αιθέρες, αλλά αν όλοι ανακυκλώσουμε, ίσως καταφέρουμε να ζούμε σε μια άλλη Γη. Σε μια άλλη κοινωνία, με λιγότερα τέτοια περιστατικά, την οποία όλοι επιθυμούμε.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr