12 Δεκέμβριος 2018

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη συνέχιση της πρακτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων καταγγέλλουν με έκθεσή τους, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Άρσις και το HumanRights360. Η έκθεση περιλαμβάνει μαρτυρίες 39 προσώπων που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Όπως σημειώνουν οι τρεις οργανώσεις, «οι συνεχείς αναφορές που λαμβάνουμε τόσο στα γραφεία μας όσο και στους χώρους κράτησης, προστατευτικής φύλαξης και σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, μαρτυρούν ότι το φαινόμενο των επαναπροωθήσεων, παρά τη σιγή και άρνηση των αρμοδίων φορέων και αρχών, είναι ιδιαίτερα έντονο και δεν έχει μειωθεί».

Κατά τις μαρτυρίες, οι άνθρωποι οι οποίοι υποβάλλονται σε αυτές τις διαδικασίες τελούν υπό κράτηση, άτυπα, στα κρυφά και με απόλυτη μυστικότητα. Η κράτηση γίνεται υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών, χωρίς να δίνεται φαγητό και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ούτε νερό.

Συχνά μαρτυρούνται περιστατικά χρήσης βίας και αφαίρεσης προσωπικών αντικειμένων των προσφύγων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται πρακτικές εξευτελισμού ανδρών, γυναικών και παιδιών, όπως ξεγύμνωμα και αφαίρεση μαντήλας.

Μια οικογένεια από τη Συρία, που προσπάθησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 να μπει στην Ελλάδα, επικοινώνησε με τις οργανώσεις και περιέγραψε: «Μας φέρονταν σαν τα ζώα, άλλους τους χτυπούσαν με το κουπί, άλλους με το γκλοπ, άλλους με ξύλα, για να μας κάνουν να κάνουμε πιο γρήγορα». Οι ίδιοι κατήγγειλαν βία ακόμα και σε ηλικιωμένο: «Τον πέταξαν μέσα στη βάρκα και όταν προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί και να τους πει να μην κάνουν έτσι, τον χτύπησαν με το κουπί στα πόδια και στη μέση για να τακτοποιηθεί γρήγορα».

Όπως τονίζουν οι οργανώσεις, «ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αναφέρεται από κάποιους πρόσφυγες η συμμετοχή στις περιγραφόμενες πρακτικές προσώπων που φορούν διακριτικά, τα οποία δεν παραπέμπουν ούτε σε αστυνομικές αρχές αλλά ούτε και στον στρατό». Επίσης, τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις πρακτικές φέρονται να μιλούν άλλοτε την ελληνική γλώσσα και άλλοτε άλλες γλώσσες, ενώ φέρουν και διαφορετικό ρουχισμό, άλλοτε στρατιωτικό και άλλοτε αστυνομικό.

Συμπληρώνουν, δε, ότι «σε πλείστες περιπτώσεις προσώπων, τα οποία εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να αιτηθούν διεθνή προστασία και τα οποία επικοινωνούν με τις οργανώσεις μας φοβούμενα την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, οι αρμόδιες αρχές αρνούνται απερίφραστα ότι έχουν συλλάβει άτομα με τα στοιχεία που αναφέρουμε, και τελικώς τα πρόσωπα αυτά επαναπροωθούνται».

Οι οργανώσεις ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τα περιστατικά και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια παραβιάζει το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Τα ελαφρυντικά … έσωσαν το Γιάννη Σμπώκο από τα ισόβια και για την υπόθεση των ρωσικών οπλικών συστημάτων TOR M1.

Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν ενόψει των Χριστουγέννων σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες, διοργανώνει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Η δράση οργανώνεται πρώτη φορά από τη Νομική Σχολή, ωστόσο στο παρελθόν και άλλες σχολές έχουν οργανώσει παρόμοιες δράσεις.

Γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 14 ώς τις 16 Δεκεμβρίου, στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ) στην Πυλαία.

Τραγούδια που συνόδευσαν τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και χάραξαν πολύ σημαντική πορεία στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου θα ερμηνεύσουν ο Βασίλης Λέκκας, η Ματθλίδη Μαγγίρα, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Εύη Σιαμαντά και η Ευτυχία Μητρίτσα σε μια εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης με φιλανθρωπικό σκοπό.

Νεκρός άνδρας βρέθηκε πριν από λίγη ώρα έξω από το χωριό Μόρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο θάνατος του άνδρα που πιθανότατα πρόκειται για αιτούντα άσυλο, έχει επέλθει από αιχμηρό αντικείμενο.

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δίνουν η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας.

Αυξημένους τους μισθούς τους μεταξύ 40-80 ευρώ θα δουν χιλιάδες υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Κύπρο, αφού στο μισθολόγιο θα περάσει από την 1η Ιανουαρίου 2019 η δεύτερη μείωση των περικοπών, που υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος στα δημόσια οικονομικά γύρω στα 44 εκατ. ευρώ.

Τα αξέχαστα τραγούδια του μεγάλου στιχουργού-συνθέτη Άκη Πάνου θα ερμηνεύσουν την Πέμπτη 13/12 οι μουσικοί Παναγιώτης Βερνάρδος, Δημήτρης Ατζέμης και Στέλιος Λέκκας στο Προπύλαιον.

Η Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου φαίνεται η επικρατέστερη ημερομηνία για την πληρωμή του υπόλοιπου 10% των αποζημιώσεων του 2017 από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, με τον αριθμό των δικαιούχων να ξεπερνά τις 60.000.

Σελίδα 1 από 2887