10 Δεκέμβριος 2018

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παρασκευή, 12 Ιανουάριος 2018 20:15

«Σε μία...μέρα» Η μαύρη κωμωδία του Άλλεν Μπάρτον για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Πόσο καλά μπορεί να γνωρίζεις κάποιον; Αν νομίζεις ότι τον γνωρίζεις καλά, ποια είναι η ιδέα που έχεις για εκείνον; 

Στο βωμό της φιλίας, μπορεί κανείς να συγχωρέσει ή και να δεχθεί τα πάντα;

Τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν από τη μαύρη κωμωδία «Σε μια...μέρα», του Άλλεν Μπάρτον, η οποία ανεβαίνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση του Κίμωνα Φιορέτου και σκηνοθεσία της Σόφης Παπαδοπούλου, στο Μαύρο Κουτί/Black Box, του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Το έργο ξεκίνησε την πορεία του το 2013 από το Λος Άντζελες, διακρίθηκε, μεταξύ άλλων, ως ένα από τα δέκα Καλύτερα Νέα Θεατρικά Κείμενα, από το LA Weekly και έχει παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Εδιμβούργο και το Κάνσας.

Η φιλία μεταξύ δύο ανδρών είναι το βασικό θέμα του θεατρικού έργου, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» o Κίμωνας Φιορέτος, ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση και πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

Στο έργο «Σε μία...μέρα» δύο σαραντάρηδες, φίλοι από το Κολέγιο, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και έλλειψης χρόνου και μιλούν κάποιες φορές μέσω των social media συναντιούνται μετά από τέσσερα χρόνια.

Αρχικά συζητούν σαν φίλοι, αλλά έχουν συμβεί διάφορα γεγονότα στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει και σιγά-σιγά αποκαλύπτονται ζητήματα που αφορούν και τους δύο ή τον έναν από αυτούς και γίνεται εμφανής η απόσταση που τους χωρίζει. Ο Τζεφ, από τη μία, φιλελεύθερος και προοδευτικός, ο Νταν, από την άλλη, βαθιά συντηρητικός, μπορούν να παραμείνουν φίλοι παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις τους; Μπορεί κανείς για να διατηρήσει μία φιλία να συγχωρέσει ή και να δεχθεί τα πάντα;

«Οι πρωταγωνιστές συζητούν θέματα που δεν είναι ξένα προς την ελληνική πραγματικότητα, μιλούν για την πολιτική ορθότητα, για ζητήματα που μπορεί να συμβαίνουν σε μία χώρα, αλλά αυτομάτως επηρεάζουν όλο τον κόσμο από τη μία μέρα στην άλλη» τόνισε ο Κίμωνας Φιορέτος, ο οποίος υποδύεται τον Νταν, τον πιο συντηρητικής νοοτροπίας χαρακτήρα, στον οποίο δεν αρέσουν οι αλλαγές.

«Η φιλία, η οποία τους δένει χρόνια, βάζει τους δύο πρωταγωνιστές στη διαδικασία να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές. Το έργο όμως διαδραματίζεται σε real time και είναι δύσκολα θέματα, τα οποία προκύπτουν και μπορεί να σε βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο να προσπαθήσεις να τα γεφυρώσεις μέσα σε αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα» εξήγησε.

Μιλώντας με βάση τις δικές του εμπειρίες, ο Κίμωνας Φιορέτος είπε ότι δεν υπάρχουν σταθερές στις φιλικές σχέσεις, ότι έχει βιώσει τη διάλυση μιας μακροχρόνιας φιλίας για μικρές ή μικρότερες παρεξηγήσεις και έχει ανακαλύψει ότι φιλίες που είναι πιο πρόσφατες, ίσως από τον χώρο της δουλειάς, κρατούν χρόνια, ενώ αναφερόμενος στη μετάφραση του έργου, τόνισε ότι τον βοήθησε αρκετά στην προσέγγιση του ρόλου του.

«Όταν μπαίνει κάποιος στη διαδικασία της μετάφρασης αναγκάζεται να διαβάσει το έργο σε βάθος και ψάχνοντας να λύσει αυτό το πανέμορφο παζλ της μετάφρασης, γνωρίζει πολύ καλά και τους δύο χαρακτήρες. Σίγουρα με βοήθησε να προσεγγίσω με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπορώ τον ρόλο. Όμως, στη δουλειά του ηθοποιού, συνέχεια ανανεώνεις τη σχέση σου με το κείμενο» είπε.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης «Σε μια...μέρα» υπογράφει η Σόφη Παπαδοπούλου, με βοηθό την Ερατώ Αγγουράκη και τους ρόλους ερμηνεύουν οι Κίμων Φιορέτος και Φάνης Παυλόπουλος. Σκηνογράφος - ενδυματολόγος είναι η Μαρία Καραπούλιου και υπεύθυνος σχεδιασμού φώτων ο Πάνος Γκόλφης. Φωτογραφίες, σκηνοθεσία trailer και μοντάζ είναι του Πάτροκλου Σκαφίδα και ο σχεδιασμός ήχου και η μουσική του Λευτέρη Δασκαλαντωνάκη.

Η παράσταση «Σε μία...μέρα» ανεβαίνει από 15 Ιανουαρίου στο Μαύρο Κουτί/Black Box του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» κάθε Δευτέρα και Τρίτη, έως 27 Φεβρουαρίου.

 

 

[ΑΠΕ - ΜΠΕ]

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr