19 Οκτώβριος 2018

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρίτη, 05 Δεκέμβριος 2017 19:00

Οι τιμώμενες χώρες στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

H Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) θα λάβει χώρα μεταξύ 3-6 Μαΐου 2018, με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας και ικανή εκπροσώπηση βιβλίων και συγγραφέων απ’ όλες τις ηπείρους.

Το αφιέρωμα θα έχει διαθεματικό χαρακτήρα καλύπτοντας όλο το φάσμα του χώρου του βιβλίου (λογοτεχνία, δοκίμιο, επιστήμες, τέχνες, παιδικό βιβλίο) και θα διοργανωθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Ενεργή θα είναι η συμμετοχή της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, των γαλλικών προξενικών αρχών Θεσσαλονίκης, των Γαλλικών Ινστιτούτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και Πρεσβειών άλλων γαλλόφωνων χωρών.

Το αφιέρωμα στη Γαλλοφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ουσιαστική συνέχεια της θεματικής «Η αναζήτηση του νότου» που σηματοδότησε την ΔΕΒΘ 2017. Βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις και άλλα δρώμενα θα εμβαθύνουν στην γαλλική κουλτούρα ως παγκόσμια συνδετική του βορρά με τον νότο, εστιάζοντας στο βιβλίο που παράγει αλλά και, ευρύτερα, στον πολιτισμό που διαχρονικά δημιουργεί, ενισχύοντας την ήδη πολυετή και πολυσχιδή σύνδεσή της με τον ελληνικό εκδοτικό κόσμο, και την σημασία αυτής της σύνδεσης στην διαμόρφωση των σύγχρονων ευρωπαϊκών πολιτιστικών ταυτοτήτων.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Γαλλία υπήρξε τιμώμενη χώρα στην 5η ΔΕΒΘ, το 2008, ενώ ακριβώς δέκα χρόνια αργότερα οι χώρες της Γαλλοφωνίας τιμώνται για πρώτη φορά στην έκθεση, δίνοντας έμφαση όχι στο εθνικό στοιχείο ως αποκλειστικό παράγοντα ταυτότητας αλλά στη γλώσσα ως προϋπόθεση παγκοσμιότητας, δραστήριου παραγωγού και προωθητή αξιών.

Ήδη πέντε χώρες πέραν της Γαλλίας (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ρουμανία, Καναδάς) ενεργοποιήθηκαν άμεσα ως προς την συμμετοχή τους στην έκθεση μέσω διακεκριμένων γαλλόφωνων συγγραφέων, πολλοί εκ των οποίων είτε έχουν ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά, είτε θα παρουσιάσουν το έργο τους για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Σημαντική είναι και η συμμετοχή των ελλήνων εκδοτών που ήδη από πέρυσι αυξήθηκε κατά πολύ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με νέες εμφανίσεις και πληθώρα δημιουργικών δράσεων σχετικών με το κεντρικό αφιέρωμα στη Γαλλοφωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr