19 Οκτώβριος 2018

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρίτη, 05 Δεκέμβριος 2017 16:15

«Αισθητικές απολαύσεις» μέσα από το φως

Εννιά νέοι, ανήσυχοι άνθρωποι από όλους τους χώρους (εικαστικοί, σκηνογράφοι, αρχιτέκτονες, φωτιστές, σκηνοθέτες κα) ένωσαν τις...ιδέες τους και έριξαν φως σε πόλεις της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Είναι οι Βeforelight, μια δημιουργική ομάδα εικαστικού φωτισμού η οποία σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βασίλης Ντόβρος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «φέτος κλείνουμε 10 χρόνια δημιουργικής δραστηριότητας κι έτσι οργανώνουμε μια γιορτή. Σε αυτόν τον κύκλο περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις μας, οι φωτιστικές δηλαδή εγκαταστάσεις που έχουμε κάνει σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρότερνταμ, Μάαστριχτ, Βόλο, Χανιά και σε αρκετές άλλες πόλεις, σε μουσειακούς ή εξωτερικούς χώρους στο αστικό περιβάλλον. Από τις πιο γνωστές μας είναι στην περιοχή του Ψυρρή στην οδό Πιττάκη με τα μεταχειρισμένα, παλιά φωτιστικά που κρέμονται».

 

Οι Beforelight, μάλιστα, ετοιμάζουν νέα δράση ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

«Η μια θα γίνει στην Αθήνα, σε κεντρικό πολυσύχναστο σημείο όπου εκεί θα κάνουμε έναν συνδυασμό διαδραστικών φωτιστικών παρεμβάσεων για μικρούς αλλά και μεγάλους που ελπίζουμε να το ευχαριστηθούν πολύ. Όσο για τη δεύτερη δράση μας, αυτή θα γίνει στη Θεσσαλονίκη ενόψει των χριστουγεννιάτικων στολισμών στην πόλη. Πρόκειται να στήσουμε μια εγκατάσταση σε δυο κεντρικούς δρόμους στην Μητροπόλεως και στην Φιλικής Εταιρείας, όπου με φόντο τον Λευκό Πύργο θα εγκαταστήσουμε ένα μεγάλο αστέρι που "σφηνώνεται" ανάμεσα στις πολυκατοικίες» δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ντόβρος, ο οποίος επισημαίνει ότι η ομάδα χαίρει της εκτίμησης του κόσμου, «έχουμε βρει μια ευρεία αποδοχή των παρεμβάσεων που έχουμε κάνει στην πόλη».

Το έργο των Beforelight περιλαμβάνει τη σύλληψη, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή φυσικού και τεχνητού φωτισμού, με στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη διάδραση του κοινού με το φως.

«Προσπαθούμε πάντα να εμπλέξουμε την τοπική κοινότητα στην οποία απευθύνεται η φωτιστική εγκατάσταση. Καλύπτουμε όχι κάποια ανάγκη του κόσμου, αλλά επιθυμία. Δίνουμε μια διαφορετική οπτική, ματιά στον δημόσιο χώρο. Με τις προτάσεις μας δίνουμε μια άλλη διάσταση στο βραδινό καθημερινό τοπίο της εκάστοτε περιοχής». Όσο για τον στόχο της ομάδας, είναι «να δημιουργούμε αισθητικές απολαύσεις μέσα από το φως, δίνοντας όμως και μια λειτουργική διάσταση. Με έναν τρόπο θεωρούμε ότι συστήνουμε το φως, την αισθητική του διάσταση στους συμπολίτες μας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε περιβάλλοντα τα οποία είναι ευχάριστα».

Τα μέλη της Beforelight είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Δήμητρα Αλουτζανίδου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr